Γράφει η «ξενοδόχος»

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται αύριο τα …σπουδαία για τη Lamda Development και το μεγάλο project του Ελληνικού και μάλιστα χθές βρέθηκαν στην έκταση ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Νίκος Παπαθανάσης και ξεναγήθηκαν από τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Οδυσσέα Αθανασίου.

Ο τελευταίος πρόκειται αύριο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες στη γενική συνέλευση αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα του έργου, το οποίο έχει ξεκινήσει σε επίπεδο προεργασιών από τις κατεδαφίσεις.

Αύριο, στη γενική συνέλευση θα γίνει αναφορά και στα δύο νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας που δεν είναι άλλοι από τους κ.κ. Ιωάννη Ζαφειρίου, γνωστό τραπεζικό στέλεχος και τον Βασίλη Κάτσο, της Pharmathen. Υπενθυμίζεται εδώ ότι στο δ.σ. της Lamda, με πρόεδρο τον κ. Τάσο Γιαννίτση συμμετέχουν επίσης και οι κ.κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος, Ευτύχης Βασιλάκης, Γιώργος Γεράρδος κ.α..

Οσον αφορά τον κ. Ιωάννη Ζαφειρίου, σε όλη τη διάρκεια της διεθνούς επαγγελματικής του σταδιοδρομίας στον τραπεζικό χώρο κατέλαβε θέσεις, που καλύπτουν όλο το φάσμα των χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων.

Πρώτη του θέση ήταν στην Βankers Trust, στη Νέα Υόρκη, από όπου στην συνέχεια, τοποθετήθηκε στο Μιλάνο (Ιταλίας), με κύριο τομέα ευθύνης τους εγχώριους κρατικούς φορείς, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες στον τομέα των παραγώγων. Από τη θέση αυτή, εισήγαγε στην ιταλική αγορά τα δομημένα παράγωγα στις συναλλαγές.

Το 1990, εντάχθηκε στο Τμήμα Επενδυτικής Τραπεζικής (Investment Banking), της Credit Suisse (Credit Suisse First Boston, CFSB) και με μια ομάδα συναδέλφων του ίδρυσε θυγατρική του ομίλου Credit Suisse, που επικεντρώθηκε στην προώθηση δομημένων παραγώγων στις συναλλαγές, απευθυνόμενη στους διεθνείς θεσμικούς πελάτες της CFSB (κυβερνητικοί οργανισμοί, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες).

Το 1998, ανέλαβε Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Σταθερού Εισοδήματος και Μετοχών, στην CSFB που απευθύνονταν σε θεσμικούς πελάτες, στον ευρωπαϊκό χώρο. Από αυτή τη θέση, διαχειρίστηκε συναλλαγές που αφορούσαν την κεφαλαιαγορά ομολόγων, τα παράγωγα, το συνάλλαγμα και ήταν ο επικεφαλής των ομάδων, αρμόδιων για τα δομημένα χρηματοπιστωτικά προϊόντα και τις πωλήσεις, του Τμήματος Επενδυτικής Τραπεζικής (Investment Banking) για την Ευρώπη.

Αυτή η δραστηριότητα αφορούσε τη διαχείριση ενός ευρέως φάσματος περιουσιακών στοιχείων, όπως ακίνητα, τιτλοποιήσεις, έκδοση και πώληση τίτλων του Δημοσίου, αντιστάθμιση συναλλαγματικού και επιτοκιακού κινδύνου.

Με αυτές τις αρμοδιότητες διετέλεσε μέλος της Διεθνούς Διοικούσας και Διαχειριστικής Επιτροπής του CFSB. Το 2004, αναλαμβάνει το Τμήμα Wealth Management της Credit Suisse και δημιουργεί ένα Διεθνές Τμήμα Επενδυτικής Τραπεζικής, με την ονομασία Credit Suisse Solution Partners. Ο στόχος αυτού του Τμήματος ήταν να ανταποκριθεί στις πολύπλοκες ανάγκες των μεγάλων θεσμικών ιδιωτών πελατών της Τράπεζας. Περιελάμβανε τη δόμηση και εκτέλεση χρηματοδοτήσεων προερχομένων από μετοχές, συγχωνεύσεις και εξαγορές, επενδυτικές δομές και παράγωγα, καθώς και επενδύσεις και χρηματοδοτήσεις στον τομέα των ακινήτων. Συμμετείχε ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Private Banking της Τράπεζας.

Η μακρά συνεργασία του κ. Ζαφειρίου, τόσο με τους θεσμικούς, όσο και με τους ιδιώτες πελάτες, σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, του επέτρεψε να ασχοληθεί σε βάθος με όλες της πλευρές των αναγκών αυτής της πελατειακής βάσης, στον τομέα των ακινήτων.

Ειδικότερα, η απασχόλησή του περιελάμβανε τη χρηματοδότηση ακινήτων σε πολλές γεωγραφικές περιοχές (Ευρώπη, Ασία, ΗΠΑ), τη δημιουργία ευκαιριών σε ακίνητα για τους επενδυτές, την αξιοποίηση τους, την αντιστάθμιση συναλλαγματικού και επιτοκιακό κινδύνου, την αγορά και αξιοποίηση 14 επενδυτικών φορέων στον τομέα των ακινήτων, καθώς και την τιτλοποίηση της ακίνητης περιουσίας, όπου αυτό ήταν εφικτό.

Διετέλεσε επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικης Σταθερότητας (ΤΧΣ) για την Ελλάδα, από το 2012 έως το 2015.

O Βασίλης Κάτσος, κατείχε από το 1993 τη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Pharmathen Pharmaceuticals και ήταν ένας από τους κύριους μετόχους. Υπό την καθοδήγηση του ξεκίνησε ο στρατηγικός ανασχεδιασμός της εταιρείας δίνοντας έμφαση αρχικά στην ισχυροποίηση της παρουσίας της στην Ελληνική αγορά και μετέπειτα στην ανάπτυξη των διεθνών της δραστηριοτήτων. Το 2015 η BC Partners απέκτησε πλειοψηφικό μερίδιο της Pharmathen. 

Η εταιρία έχει σήμερα διεθνή δραστηριότητα με κεντρικά γραφεία στην Ολλανδία και παρουσία σε πάνω από 85 χώρες παγκοσμίως .

Ως Πρόεδρος – συνιδρυτής της VNK Capital, έχει έντονη επιχειρηματική δράση επενδύοντας σε ταχεία αναπτυσσόμενες εταιρίες μεταξύ αυτών η Pharmathen , Innovis , Lamda Development , Palirria, Caferex κ.α

Τον Απρίλιο του 2009, ανακηρύχθηκε « Επιχειρηματίας της Χρονιάς 2008» από την Ernst & Young και συμμετείχε εκπροσωπώντας την Ελλάδα στον 9Ο Διεθνή Διαγωνισμός για τον Επιχειρηματίας της Χρονιάς, ο οποίος διεξήχθη στο Μόντε Κάρλο. Μέσα από την έντονη επαγγελματική του δραστηριότητα διατελεί μέλος στα Διοικητικά Συμβούλια πολλών εταιρειών ενώ έχει βραβευθεί για την επαγγελματική του πορεία από πολλούς οργανισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here