Τον δρόμο για την προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση μειοψηφικού πακέτου στον ΔΕΔΔΗΕ ανοίγει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Η χθεσινή απόφαση της ΡΑΕ για την μεθοδολογία υπολογισμού εσόδου του ΔΕΔΔΗΕ ανάβει το πράσινο φως στο ΥΠΕΝ να υπολογίσει αντίστροφα τον χρόνο μέχρι τις επόμενες εβδομάδες, οπότε και θα εκκινήσουν οι πρόδρομες διαδικασίες για να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός.
Η πιο βασική αφορά το market test που θα διεξαγάγει ο σύμβουλος της αποκρατικοποίησης, δηλαδή η Goldman Sachs, προκειμένου να διαπιστώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Το υπουργείο Ενέργειας αναμένεται να προχωρήσει εντός Νοεμβρίου στην προκήρυξη του διαγωνισμού πώλησης του 49% συν ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας.

Ουσιαστικά, το μόνο που απομένει η έκδοση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, της απόφασης για την ακριβή απόδοση κεφαλαίου (Wacc) που πρέπει να έχουν υπόψη τους οι δυνητικοί ενδιαφερόμενοι.

Η αξία της επένδυσης

Οι επενδυτές βλέπουν μια εταιρεία πολύ κάτω από την πραγματική της αξία και τις πραγματικές της δυνατότητες, με πάγια αξίας 3,6 δισ ευρώ, δίκτυα στην χαμηλή, μέση και υψηλή τάση μήκους 242.000 χιλιομέτρων πάνω στα οποία μπορούν να «κουμπώσουν» οπτικές ίνες για δίκτυο κινητής 5G. Το σημαντικό είναι όμως ότι βλέπουν μια εταιρεία η οποία έχει μπροστά της ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά προγράμματα στην ελληνική οικονομία, με εκσυχρονισμό δικτύων προκειμένου τα επόμενα χρόνια να μπορούν να αντέξουν την μαζική διείσδυση έργων ΑΠΕ, αλλά και με ένα project αντικατάστασης των 7,5 εκατ. απαρχαιωμένων μετρητών με νέους, έξυπνους.

Στο διαδικαστικό σκέλος, εκκρεμούν ακόμη η υποβολή και αξιολόγηση από την ΡΑΕ όλων των στοιχείων για το ρυθμιζόμενο έσοδο και συνολικά για το Επιχειρησιακό Σχέδιο Ανάπτυξης του Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ για την περίοδο 2021-2024. Η έκδοση της ρυθμιστικής απόφασης διανομής για την τετραετία αναμένεται να έχει γίνει μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021, απόφαση που θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here