Του Enrique Diaz – Alvarez

 

 

 

Είχαμε πει ότι το ράλι του ευρώ έναντι του δολαρίου έμοιαζε υπερβολικό και η κίνηση της αγοράς την περασμένη εβδομάδα φάνηκε να επιβεβαιώνει την άποψή μας. Το δολάριο έκανε ράλι έναντι όλων των εταίρων του, χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερες ειδήσεις, ένα σημάδι μιας τάσης που καθοδηγείται από τεχνικούς παράγοντες και όχι από θεμελιώδεις. Οι πτωτικές εκτιμήσεις για το δολάριο, καθώς ο αποπληθωρισμός φαίνεται να επικρατεί στις ΗΠΑ, σημαίνει εκτεταμένη τοποθέτηση που είναι ευάλωτη σε μια απότομη ανάκαμψη, και αυτό φαίνεται πως συνέβη την περασμένη εβδομάδα. Το δολάριο ανατιμήθηκε έναντι κάθε σημαντικού νομίσματος παγκοσμίως με εξαίρεση το κολομβιανό πέσο, το οποίο συνεχίζει να επωφελείται από τα πολύ υψηλά επιτόκια και είναι πλέον το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως μέχρι στιγμής φέτος.

 

Αυτή η εβδομάδα  θα είναι γεμάτη με σημαντικές δημοσιεύσεις στοιχείων και  πολιτικές ανακοινώσεις. Η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την Τετάρτη ακολουθείται από τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη. Και οι δύο αναμένεται παγκοσμίως να ανακοινώσουν αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Ωστόσο, η πρώτη αναμένεται να επικοινωνήσει πως θα προχωρήσει σε μια παύση, ενώ η δεύτερη έχει ακόμα δουλειά να κάνει. Οι δείκτες PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας για τον Ιούλιο σε όλες τις σημαντικές οικονομικές περιοχές θα είναι επίσης στο επίκεντρο τη Δευτέρα, όπως και η έκθεση του πληθωριστικού Δείκτη Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή.

 

Στερλίνα

 

Οι γενικότερες εκποιήσεις των ευρωπαϊκών νομισμάτων έναντι του δολαρίου ΗΠΑ έπληξε ιδιαίτερα τη στερλίνα μετά από μια εκπληκτικά ήπια έκθεση για τον πληθωρισμό. Αυτή είναι η πρώτη φορά εδώ και πολλούς μήνες που η Τράπεζα της Αγγλίας λαμβάνει καλές ειδήσεις στο μέτωπο του πληθωρισμού, καθώς τόσο ο ονομαστικός δείκτης όσο και ο δομικός πληθωρισμός ανακοινώθηκαν χαμηλότερα του αναμενομένου. Είναι πολύ νωρίς για να υποθέσουμε ότι η αποπληθωριστική τάση, που είναι ορατή στις ΗΠΑ, έχει κάνει την εμφάνισή της και στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά είναι σίγουρα ένα ελπιδοφόρο σημάδι. Οι αγορές εξακολουθούν να τιμολογούν μια πιθανότητα 50% για μια σημαντική αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Αύγουστο και τα επιτόκια στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ πιθανό να καταλήξουν υψηλότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από οποιαδήποτε άλλη G10 χώρα, κάτι που θα συνεχίσει να στηρίζει τη στερλίνα.

Ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει να παλεύει με το πρόβλημα του πληθωρισμού. Με κριτήριο το δομικό δείκτη, η αποπληθωριστική τάση που είναι εμφανής στις ΗΠΑ δεν έχει ακόμη διασχίσει τον Ατλαντικό. Η ελαφρά ανοδική αναθεώρηση της περασμένης εβδομάδας στα στοιχεία του πληθωρισμού του Ιουνίου επιβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ακόμη δουλειά να κάνει. Η αύξηση των επιτοκίων από το 4% στη συνεδρίασή αυτής της εβδομάδας είναι σχεδόν βέβαιη. Οι επενδυτές θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα επικοινωνιακά μηνύματα που θα ακολουθήσουν τη συνεδρίαση. Ειδικότερα, η εξισορροπητική δράση της ΕΚΤ μεταξύ της αποδυναμωμένης ανάπτυξης και του επίμονα υψηλού πληθωρισμού θα πρέπει να είναι ο βασικός μοχλός του κοινού νομίσματος για τον Αύγουστο.

 

Δολάριο ΗΠΑ

 

Υπάρχει πιθανότατα λιγότερη αβεβαιότητα γύρω από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, σε σχέση με τις εκτιμήσεις γύρω από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ. Η συνεδρίαση της Federal Reserve την Τετάρτη αναμένεται να έχει περιορισμένο αντίκτυπο στο ερώτημα εάν το ράλι επανατοποθετήσεων του δολαρίου θα συνεχιστεί. Το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι μια αύξηση των επιτοκίων, ακολουθούμενη από μία ήπια επιθετική ρητορική που δεν θα αλλάξει το αφήγημα: τα εξαιρετικά νέα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ σημαίνουν ότι η Fed μπορεί να σηκώσει το πόδι από το φρένο και να περιμένει μερικούς μήνες για περαιτέρω εξελίξεις. Όσο η οικονομική ανάπτυξη παγκοσμίως διατηρείται σε αξιοπρεπή επίπεδα, θα καταστεί εφικτή μια πολύ σταδιακή διολίσθηση του δολαρίου έναντι των περισσότερων σημαντικών νομισμάτων.

O Enrique Diaz – Alvarez είναι Chief Risk Officer της Ebury