Η γεωπολιτική κρίση μετριάζει τώρα τις εκτιμήσεις και το ΔΝΤ που έβλεπε το καλοκαίρι ανάπτυξη 5,4% για την Ελλάδα, χαμηλώνει τώρα τις προβλέψεις του στο 3,5%. Αιτία είναι οι επιπτώσεις του πολέμου και η εκτόξευση των τιμών ενέργειας. Το ΔΝΤ προβλέπει πληθωρισμό μέσο πληθωρισμό φέτος 4,5% πριν υποχωρήσει στο 1,9%.
Ωστόσο το Ταμείο, προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα 2% έως το 2027 και χαρακτηρίζει διαχειρίσιμο το χρέος το οποίο περιμένει ότι θα υποχωρήσει. «Η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει δυνατή παρά τις αντίξοες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και του υψηλού πληθωρισμού», αναφέρει το ΔΝΤ σε έκθεση του μετά το πέρας της αποστολής του στην Ελλάδα.
Η εξασθένηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης λόγω της ανόδου του κόστους ενέργειας αναμένεται να επιβραδύνει τις επενδύσεις και να έχει επιπτώσεις και στον τουρισμό» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.
Η νέα εκτίμηση του ΔΝΤ για την ανάπτυξη είναι χαμηλότερη από την πρόβλεψη της κυβέρνησης για ανάπτυξη 4,5% φέτος (μετά την ανάκαμψη του 8,3% πέρυσι). Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ο μέσος πληθωρισμός στην Ελλάδα φέτος προβλέπεται στο 4,5% πριν υποχωρήσει στο 1,9%. Ο πληθωρισμός έτρεχε με ετήσιο ρυθμό 7,2% τον Φεβρουάριο, που είναι υψηλό 25 ετών.
Το ΔΝΤ συστήνει δημοσιονομική προσαρμογή φιλική προς την ανάπτυξη και συνέχιση των δομικών μεταρρυθμίσεων. Προβλέπει ότι η Ελλάδα θα καταφέρει πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό 2% έως το 2027. Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, στο 200% του ΑΕΠ πέρυσι, αναμένεται να υποχωρήσει και οι κίνδυνοι εξυπηρέτησης είναι διαχειρίσιμοι μεσοπρόθεσμα.
«Παρόλο που η πίεση είναι ήπια στο ελληνικό χρέος, υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα όσον αφορά την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, όπως και για την μελλοντική πορεία των επιτοκίων όταν η Ελλάδα αρχίσει να αντικαθιστά τη θεσμική χρηματοδότηση της με δανεισμό από τις αγορές. Παρά το μεγάλο ταμειακό μαξιλάρι, η ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετεί το χρέος της σε περίπτωση ακραίου σοκ θα είναι εξαρτημένη από τη στήριξη της ευρωζώνης» αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ.