“Πάτησε” στις 600 μονάδες ο Τραπεζικός δείκτης, με άνοδο +1,50% (διπλάσια από αυτήν της αγοράς…)

Ξεχώρισε βεβαίως η Εθνική με τη μετοχή να φθάνει έως τα 2,90 ευρώ (7,89%) και να κλείνει στα 2,821 (+4,95%) με αυξημένες συναλλαγές.

Διπλή η στήριξη στον κλάδο, τόσο από την Φρανκφούρτη με την ΕΚΤ να χαλαρώνει και άλλο τα κριτήρια υπολογισμού των ενεχύρων για τα ομόλογα όσο από την άνοδο των τιμών στην εγχώρια αγορά ακινήτων που για το 2021 αναμένεται να εμφανίσει για 3ο διαδοχικό χρόνο ενίσχυση.

Πάντως στη μετοχή υπήρχε ισχυρός εγχώριος αγοραστής, ο οποίος φέρεται να απορρόφησε μεγάλο μέρος από τα 2,29 εκατ. μετοχές που άλλαξαν χέρια.

Καθοριστικό στοιχείο για τις χρηματιστηριακές εξελίξεις στον κλάδο, είναι ο νέος νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.  

Το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για το ΤΧΣ αλλάζει πολλά: Η διάρκεια ζωής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο τρόπος αποεπένδυσης από τις τράπεζες όπου συμμετέχει, η αλλαγή της εταιρικής του διακυβέρνησης και ο περιορισμόςu του δικαιώματος βέτο που έχει το ταμείο στις τράπεζες αποτελούν αυτές τις μέρες, τα βασικά σημεία των συζητήσεων του υπουργείου Οικονομικών με τους θεσμούς και ειδικά τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)

Σημείο «κλειδί» είναι το κατά πόσον θα δοθεί η δυνατότητα στο ΤΧΣ να προχωρήσει στην πώληση μετοχών, δεδομένου ότι η πολιτική αποεπένδυσης θα πρέπει να διασφαλίζει τα συμφέροντα του μετόχου, δηλαδή των φορολογουμένων, αλλά και να μην «καθηλώνει» την αποτίμηση των τραπεζών στο χρηματιστηριακό ταμπλό, εν αναμονή της πώλησης πακέτων.

Το θέμα αφορά κυρίως την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς, στις οποίες το ταμείο ελέγχει ποσοστό 40,3% και 27% αντίστοιχα, αλλά και την Alpha Bank, στην οποία ελέγχει το 9% και είναι ο μεγαλύτερος βασικός μέτοχος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ