Η σημερινή 85η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΤτΕ εγκρίνει την καταβολή μερίσματος 928,4 εκατ. ευρώ προς το Ελληνικό Δημόσιο, ποσό που θα καλύψει το 1/7 του φετινού πρωτογενούς αποτελέσματος.

Η ετήσια Έκθεση του Διοικητή για το 2017 εκφωνείται από τον Γιάννη Στουρνάρα παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ο Διοικητής της ΤτΕ αναφέρεται στις στρατηγικές εξόδου από τα προγράμματα στήριξης, αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους η προληπτική γραμμή είναι αναγκαία και μπορεί να συνυπάρξει με το «μαξιλάρι ασφαλείας», ανεξαρτήτως του διεθνούς περιβάλλοντος.

Βασικός στόχος για την ελληνική οικονομία παραμένει η μείωση του κόστους δανεισμού.

Σύμφωνα με την έκθεση του Διοικητή , η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει την πρόκληση της εφαρμογής αποτελεσματικών και περιεκτικών διαρθρωτικών αλλαγών, ώστε να κεφαλαιοποιηθεί η έως τώρα πρόοδος, να ενδυναμωθούν οι θετικές προοπτικές και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην πορεία της οικονομίας, με θετικές επιδράσεις στη ρευστότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και στη μείωση του κόστους χρηματοδότησης του Ελληνικού Δημοσίου.

Η ΤτΕ προειδοποιεί πως υπάρχουν και εξωτερικοί κίνδυνοι που δεν μπορούν να προβλεφθούν και οι οποίοι σχετίζονται με τις αναταράξεις στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές,  στις αγορές συναλλάγματος αλλά και γεωπολιτικές συγκρούσεις.

Η παραμονή σε χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση, μετά το πέρας του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της δυνατότητας των ελληνικών ομολόγων να χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος (το λεγόμενο waiver).

Αυτό θα είχε αρνητική επίπτωση τόσο στο κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, όσο και στη συμμετοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here