Η έναρξη των Τραπεζικών stress test επρόκειτο να κηρυχθεί επίσημα με την προγραμματισμένη επίσκεψη της επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί μεθαύριο Τετάρτη στην Αθήνα.

Έκτακτες καταστάσεις κρατούν την κυρία Νουί στην Φραγκφούρτη ενώ δεν είναι ακόμη σαφές αν θα παραστεί στο πολύ σημαντικό διεθνές συνέδριο τoυ Delphi Economic Forum αυτό το Σαββατοκύριακο. Κατά πάσα πιθανότητα η αναβολή του ταξιδιού στην Αθήνα οφείλεται στις ραγδαίες εξελίξεις στην Λετονία με την χρεοκοπία της 3ης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας για λόγους ρευστότητας.

Ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών επιμένει ότι το αποτέλεσμα των stress test πρέπει να γίνει γνωστό πολύ πριν από την λήξη του 3ου προγράμματος της Ελληνικής Οικονομίας έτσι ώστε οποιαδήποτε ενέργεια – αν χρειαστεί-  να προϋπολογισθεί πριν τον Αύγουστο του 2018.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι , οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν τις πρώτες επισημάνσεις από τον SSM, μία εβδομάδα μετά την 28η Φεβρουαρίου. Οι διοικήσεις των τραπεζών θα πρέπει να προσαρμόσουν τα μεγέθη τους  αντίστοιχα μέχρι τις 15 Μαρτίου, οπότε θα στείλουν και τα ανανεωμένα στοιχεία.

Ο τελικός απολογισμός  των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες θα ανακοινωθεί στις 4 Μαΐου. Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών έχουν συμφωνήσει να μειώσουν τα “κόκκινα δάνεια και ανοίγματα” κατά 40% έως τα τέλη του 2019.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here