Ένα μοντέρνο περιβάλλον εργασίας με επίκεντρο τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του Ομίλου

Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, είναι σημαντικό για τις επιχειρήσεις να επενδύουν στην τεχνολογία ως εργαλείο βιωσιμότητας και ανάπτυξης, καθώς και στη δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος που ενισχύει την υγεία και την ευημερία των εργαζομένων τους. Ο Όμιλος ΟΤΕ δείχνει το δρόμο προχωρώντας σε μια σημαντική επένδυση για την ανακατασκευή του Διοικητικού του Μεγάρου στο Μαρούσι. Ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα WELL και LEED, το κτίριο αποκτά νέα φιλοσοφία, που εστιάζει στην υγεία και ευεξία των εργαζομένων και στην προστασία του περιβάλλοντος και αντικατοπτρίζει πλέον την εξέλιξη του Ομίλου ΟΤΕ σε κορυφαίο πάροχο ψηφιακών υπηρεσιών, με τη βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο της στρατηγικής του.

Το μεγάλο και σύνθετο έργο, που ανέλαβε η θυγατρική εταιρεία του Ομίλου ΟΤΕ, ΟΤΕestate, υλοποιείται με τρεις στόχους: τη δημιουργία ενός μοντέρνου περιβάλλοντος εργασίας που υπηρετεί την κουλτούρα συνεχούς αλλαγής, ευελιξίας και συνεργασίας που καλλιεργεί ο Όμιλος ΟΤΕ όλα αυτά τα χρόνια, το σεβασμό στις Αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς του.

Σύγχρονο περιβάλλον εργασίας 

Το νέο Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ διαθέτει σύγχρονους γραφειακούς χώρους υψηλής αισθητικής, ενσωματώνοντας καινοτόμες τεχνολογίες που δημιουργούν ένα μοντέρνο και ευέλικτο περιβάλλον εργασίας.

Η ενίσχυση της ομαδικότητας και της συνεργασίας αποτελεί βασική αρχή του σχεδιασμού, με ανοιχτή διάταξη των θέσεων εργασίας, εφαρμογή πολιτικής desk sharing και έμφαση στη δημιουργία ποικίλων χώρων συνεργασίας. Ο σχεδιασμός αυτός, ευνοεί τη νέα agile οργανωτική δομή που εφαρμόζει ο Όμιλος ΟΤΕ, καθώς και το υβριδικό μοντέλο εργασίας, μέσω του οποίου έχει καθιερωθεί η τηλεργασία.

Η καθημερινή εργασία γίνεται «smart», με Wi-Fi υψηλής ταχύτητας σε όλους τους χώρους, video-conference tools στους χώρους συνεργασίας και σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία κι εξοπλισμό για όλους τους εργαζόμενους. Με τον τρόπο αυτό, ενισχύεται η ευελιξία και η αποτελεσματικότητα των εργαζόμενων, ενώ η συνεργασία μεταξύ ομάδων γίνεται πιο εύκολη από ποτέ.

Στο κτίριο έχουν δημιουργηθεί νέοι κοινόχρηστοι χώροι, που στόχο έχουν την αποσυμφόρηση από την καθημερινότητα. Σε κάθε όροφο υπάρχουν restorative rooms, που είναι χώροι με χαλαρή επίπλωση, για πιο ανεπίσημες συναντήσεις και σε πολλούς ορόφους Quiet Rooms ατομικής χρήσης, για περισυλλογή και χαλάρωση. Επιπλέον, με γνώμονα τις αρχές της ισότητας, διαφορετικότητας και συμπερίληψης, δημιουργήθηκαν τα lactation rooms, δίνοντας χώρο και άνεση σε όλες τις νέες μητέρες, για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της καθημερινότητας, ενώ όλοι οι χώροι του κτιρίου είναι προσβάσιμοι σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.

Παράλληλα, έχουν ληφθεί υπόψη οι 10 παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία και την ευεξία των εργαζομένων σε ένα κτίριο (αέρας, νερό, διατροφή, φωτισμός, φυσική κατάσταση και κίνηση, θερμική άνεση, ήχος, υλικά, νους, κοινότητα). Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ αποκτά «έξυπνα» συστήματα μέτρησης των συνθηκών των χώρων εργασίας, όπως θερμοκρασία, υγρασία, διοξείδιο του άνθρακα κ.ά.

Ένα «πράσινο» κτίριο με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο επίκεντρο

Το νέο «πράσινο» Διοικητικό Μέγαρο ΟΤΕ υπολογίζεται ότι θα επιφέρει σημαντική μείωση κατανάλωσης ενέργειας και νερού. Μάλιστα η ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας, που υπολογίζεται σε 3GWh, αντιστοιχεί στην κατανάλωση 700 νοικοκυριών και στη μείωση εκπομπών CO2 κατά 1.122 τόνους. Επιπλέον, θα τοποθετηθούν περίπου 800 κάδοι ανακύκλωσης, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την ανακύκλωση 30 τόνων υλικών σε ετήσια βάση.

Παράλληλα, το κτίριο συμμετέχει στο πρόγραμμα του Δήμου Αμαρουσίου, συλλέγοντας βιοαπόβλητα προς κομποστοποίηση, μέσα από ειδικούς κάδους που τοποθετούνται στις κουζίνες κάθε πτέρυγας και στο εστιατόριο των εργαζομένων. Σε ό,τι αφορά στο εξωτερικό του κτιρίου, όλο το κέλυφος ανακατασκευάζεται με την τοποθέτηση νέων ενεργειακών κουφωμάτων.

Ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και μείωση του λειτουργικού κόστους 

Η μείωση κατανάλωσης ενέργειας, νερού και των εξόδων συντήρησης υπολογίζεται ότι θα επιφέρει μείωση κόστους άνω του 1 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Συνολικά, μαζί με τις εξοικονομήσεις που αποφέρει η μετακόμιση των εργαζομένων από το κτίριο της Παιανίας, η συνολική μείωση του κόστους υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 13 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Καθώς το έργο έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 80%, το νέο Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ έχει μεταμορφωθεί σε ένα «πράσινο» κτίριο, με μοντέρνο περιβάλλον εργασίας που ενισχύει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των εργαζομένων του αλλά και του ίδιου του Ομίλου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ