Το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε ότι πρέπει να εκδώσει νέα Κοινοτική Οδηγία που θα καθορίζει τους κανόνες παραχώρησης χρονικού περιθωρίου σε υγιείς επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν πρόσκαιρες οικονομικές δυσκολίες, ώστε να μπορούν να αποφεύγουν την πτώχευση και να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία ανάκαμψης.

Η απόφαση του Συμβουλίου βασίζεται στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν), η οποία επικεντρώνεται σε τρία βασικά στοιχεία:

  1. κοινές αρχές για τη χρήση πλαισίων έγκαιρης αναδιάρθρωσης, που θα βοηθούν τις εταιρείες να εξακολουθήσουν τις δραστηριότητές τους και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους,
  2. κανόνες που επιτρέπουν στους επιχειρηματίες να επωφεληθούν από μια δεύτερη ευκαιρία, καθώς θα απαλλάσσονται πλήρως από τα χρέη τους έπειτα από μια περίοδο 3 ετών κατ’ ανώτατο όριο,
  3. στοχοθετημένα μέτρα για τα κράτη-μέλη ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των διαδικασιών αφερεγγυότητας, αναδιάρθρωσης και απαλλαγής.

Υπό τη μορφή γενικής προσέγγισης, το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ αποφάσισε να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις με την Ευρωβουλή, στο πλαίσιο της διαδικασίας συναπόφασης μεταξύ των δύο θεσμικών οργάνων.

Τα κράτη-μέλη όχι μόνο αποδέχθηκαν όλες τις βασικές προτάσεις της Κομισιόν, αλλά πήγαν ακόμη πιο πέρα, δίνοντας μεγαλύτερη ευελιξία στα εθνικά δικαστήρια.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here