Σε δημόσια διαβούλευση εκτιμάται πως θα τεθεί το επόμενο διάστημα το σχέδιο νόμου για τις μικροπιστώσεις που προωθεί το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Παράγοντες του υπουργείου επεξεργάζονται το προσχέδιο που θα διευθετεί τόσο το νομικό όσο και το θεσμικό πλαίσιο αναφορικά με το θεσμό των μικροχρηματοδοτήσεων που θα έχει ως αποτέλεσμα το Ταμείο Μικροπιστώσεων.

Το εν λόγω Ταμείο θα αποτελεί ένα νέο μηχανισμό δανειοδότησης που θα προσφέρει κεφάλαια μέχρι 25.000 ευρώ σε ένα «εναλλακτικό» σύστημα με δικαιούχους που δεν έχουν πρόσβαση στην κλασική τραπεζική, όπως άνεργους και μειονεκτούσες ομάδες.

Εκτός από τις τράπεζες που μπαίνουν στον κλάδο των μικροπιστώσεων, το νομοσχέδιο προβλέπει και ένα νέο κλάδο, μη τραπεζικών ιδρυμάτων που θα παρέχουν μικροπιστώσεις, σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, με βάση το σχεδιασμό που έχει εκπονήσει η Γενική Γραμματεία Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του υπουργείου και κινείται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής.

Ως ελάχιστο εταιρικό κεφάλαιο για τους φορείς προβλέπεται το 1 εκατομμύριο ευρώ, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Η εποπτική αρχή

Εποπτεύουσα αρχή των ιδρυμάτων για τις μικροπιστώσεις θα είναι η Τράπεζα της Ελλάδας. Ως τέτοια θα μπορούν να λειτουργούν Μη κυβερνητικές οργανώσεις, συνεταιρισμοί αλλά και μικτά σχήματα μαζί με τραπεζικά ιδρύματα, ενώ θα έχουν την υποχρέωση να πιστοποιηθούν μετά την έναρξη της λειτουργίας τους.

Οι “αριθμοί” για τα επιχειρηματικά δάνεια

Είναι ενδεικτικά τα στοιχεία του 2016 που παρουσιάζουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης δείχνουν ότι σε ποσοστό μόλις 28% όσων αιτούνται επιχειρηματικά δάνεια εγκρίνεται το σύνολο του ποσού (αντί του 70% που ισχύει στην ΕΕ) ενώ το 20% των αιτήσεων απορρίπτονται (αντί του 7% που ισχύει στην ΕΕ). Επιπλέον, υπολογίζεται ότι δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση πάνω από 100.000 υφιστάμενες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και γύρω στις 50.000 νέες επιχειρήσεις.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ