Μετά από μια περίοδο βαθιάς κρίσης, ο τομέας του real estate στην Ελλάδα ανακάμπτει και αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με σχετικές τις εκτιμήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, στην τελευταία της αναφορά, πριν περίπου δύο μήνες, το 2017 και οι πρώτοι μήνες του 2018 χαρακτηρίστηκαν από ενδείξεις σταθεροποίησης για την αγορά ακινήτων, αν και καταγράφονται μικτές επιμέρους τάσεις, ανάλογα με τη θέση και τη χρήση των ακινήτων, καθώς και από αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον για ακίνητα εισοδήματος.

Η τάση σταθεροποίησης των τιμών των ακινήτων, τονίζει η ΤτΕ, συνδέεται -μεταξύ άλλων- με την επάνοδο της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος.

Αισιόδοξα μηνύματα έρχονται και από την αυξημένη κινητικότητα των επενδυτικών χαρτοφυλακίων και των Ανωνύμων Εταιριών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία, Ήδη, όπως αναφέρει η ΤτΕ και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους οι επενδύσεις των ΑΕΕΑΠ υπερέβησαν τα 75 εκατ. ευρώ, ενώ νέες στοχευμένες επενδύσεις σε ακίνητα πραγματοποιούνται και από άλλα επενδυτικά χαρτοφυλάκια τα οποία δραστηριοποιούνται πλέον στην ελληνική αγορά.

Οι επενδύσεις αφορούν τόσο ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα όσο και γραφεία και καταστήματα υψηλών προδιαγραφών, ιδίως στο κέντρο στης Αθήνας και σε διάφορες θέσεις των βορείων προαστίων της πρωτεύουσας. Παράλληλα, όπως επισημαίνεται, ο τομέας των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος σε όλη τη χώρα, οδηγεί στη σταδιακή ανάδειξη μια νέας για τα ελληνικά δεδομένα επενδυτικής αγοράς για ακίνητα οικιστικής χρήσης.

Ως απόρροια της νέας αυτής δυναμικής, οι πράξεις αγοραπωλησιών οικιστικών ακινήτων, σε συγκεκριμένες μάλιστα θέσεις, οι οποίες παλαιότερα χαρακτηρίζονταν ως υποβαθμισμένες, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, αυξάνονται σημαντικά, συμπαρασύροντας τοπικά τις τιμές. Οι υψηλότερες αποδόσεις οι οποίες εξασφαλίζονται μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων εκτιμάται ότι σταδιακά θα οδηγήσουν σε αναδιαμόρφωση του χάρτη των τιμών στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και στα υπόλοιπα αστικά κέντρα με αντίστοιχο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Στο ίδιο μήκος κύματος πρόσφατη ανάλυση της Re/max, μετά από πανελλαδική έρευνα. Εκτιμάται ότι η κτηματαγορά στην Ελλάδα έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια ανάκαμψης, να αφήνει πίσω της τα «πέτρινα χρόνια» της κρίσης και οι πολίτες να δείχνουν ολοένα και περισσότερο εμπιστοσύνη στην πάλαι ποτέ ατμομηχανή της οικονομίας, την αγορά του Real Estate.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, οι τιμές κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο το 2018 εμφανίζουν αύξηση 8,4% σε ολόκληρη την επικράτεια σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Σε αυτό φαίνεται να έχουν παίξει ρόλο τόσο τα αποθέματα διαθέσιμων κατοικιών που ολοένα και μειώνονται όσο και οι βραχυπρόθεσμες μισθώσεις κατοικιών που έχουν οδηγήσει τα ακίνητα που προορίζονται για μακροχρόνια μίσθωση να αποτελούν το μήλον της έριδος για χιλιάδες ενδιαφερόμενους ενοικιαστές σε δημοφιλείς περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές των ενοικίων σε πανελλαδική κλίμακα σημείωσαν σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρυσι της τάξης του 8,4%. Αναλυτικότερα, στην Αττική αυξήθηκαν κατά 6,9%, στη Θεσσαλονίκη κατά 14,4% και στην περιφέρεια κατά 7,1% (με μεγάλες όμως διαφορές από πόλη σε πόλη). Σημαντική διαπίστωση είναι πως δεν σημειώθηκαν πουθενά μειώσεις τιμών σε πόλεις ως σύνολα.

Έτσι, αύξηση τιμών κατά 15% παρατηρήθηκε στην Πάτρα και στον Βόλο, ακολουθούμενες από την Σπάρτη κατά 14% ενώ στην Αλεξανδρούπολη υπήρξε αξιοσημείωτη αύξηση 17%. Μικρότερη άνοδος 2% – 7% σημειώθηκε σε πόλεις όπως Καβάλα, Καρδίτσα, Ξάνθη, Λαμία και Κόρινθο ενώ στα ίδια επίπεδα παρέμειναν οι τιμές μόνο στην Λάρισα και στα Ιωάννινα σε σχέση με το 2017.

Ταυτόχρονα, με την κινητικότητα που παρατηρείται στην αγορά ακινήτων, το κλίμα δείχνει να αλλάζει και αναφορικά με την οικοδομική δραστηριότητα μετά μια μακρά περίοδο στασιμότητας.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το επτάμηνο του 2018 η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα αυξήθηκε σε επιφάνεια (χιλιάδες. m2) κατά 15,3%, σε ετήσια βάση και με βάση τον όγκο (χιλ. m3) κατά 14,2%. Παράλληλα, το ίδιο διάστημα, όπως αναφέρεται σε ανάλυση της Alpha Bank, αυξήθηκε και ο αριθμός των οικοδομικών αδειών κατά 8,1%, σε ετήσια βάση.

Το πρώτο επτάμηνο του 2018 εκδόθηκαν συνολικά 8.568 άδειες (641 περισσότερες σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι), εκ των οποίων το 21% στον Νομό Αττικής με ετήσια αύξηση της τάξεως του 3,6%. Στην Κεντρική Μακεδονία (που περιλαμβάνει το Νομό Θεσσαλονίκης) εκδόθηκε συνολικά το 14,2% των αδειών με ρυθμό αύξησης 21%. Αντίθετα, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη που αφορά στο 2,9% των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, παρουσίασε μείωση κατά 6%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here