Θεσμικοί ομιλητές και ειδικοί του κλάδου συναντιούνται στο επίκαιρο συνέδριο Ports & Rail Forum 2023. Το σημαντικό αυτό γεγονός συγκεντρώνει κορυφαίους επαγγελματίες από τον τομέα των λιμένων και των σιδηροδρόμων, παρέχοντας μια πλατφόρμα για σημαντικές συζητήσεις, ανταλλαγή απόψεων και ανάδειξη των καίριων ζητημάτων που αφορούν τον τομέα.

Το συνέδριο #porf23 διοργανώνεται από την ethosEVENTS σε συνεργασία με την Ένωση Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ), την Ένωση Τραπεζικών & Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας. Η συμμετοχή στο συνέδριο θα είναι εφικτή με φυσική παρουσία στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens και online μέσα από το LiveOn Expo Complex, το καινοτόμο 3D εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο της LiveOn.

Θεσμικό χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Δημήτρης Μ. Ιατρίδης,  Εκτελεστικός Διευθυντής της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος.

Τόνισε μεταξύ άλλων:

Σημαντική η σημερινή πρωτοβουλία και ελπίζουμε ότι το συνέδριο θα τύχει της ανάλογης συνέχειας. Είναι κρίσιμο να ανταλλάσουμε προτάσεις και ιδέες για την Ελλάδα (πράσινες μεταφορές, βιωσιμότητα, μεγιστοποίηση οφέλους πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

Όπως όλοι βιώνουμε, ζούμε σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον με προκλήσεις διαρκείς μεγάλου βεληνεκούς. 

Συνεπώς η ανθεκτικότητα και η προσαρμοστικότητα συνιστούν απολύτως αναγκαία χαρακτηριστικά για να επιβιώσουμε ως πολίτες και ως επιχειρήσεις. Η πανδημία επηρέασε τους λιμένες, δοκίμασε τις αντοχές του συστήματος που ευτυχώς δεν επηρέασαν την χώρα μας. 

Το 90% του παγκόσμιου εμπορίου γίνεται μέσω θαλασσών. Ο πόλεμος στην Ουκρανία κλυδωνίζει την διεθνή τάξη πραγμάτων τους θεσμούς, τους κανόνες. 

Έχουμε μια σημαντική και ταχεία αναδιάταξη του γεωστρατηγικού τοπίου με νέους παίκτες στο προσκήνιο. Οι συνέπειες στην οικονομική κρίση με τον πληθωρισμό, που σε εγχώριο επίπεδο αντιμετωπίζεται συνεχώς, όπως και η αύξηση των επιτοκίων προκαλούν προβλήματα. Είχαμε και την τραπεζική κρίση, με τις αμερικανικές τράπεζες και την ελβετική credit suisse, ωστόσο φαίνεται ότι αντιμετωπίζεται με επιτυχία. Επενδυτές αναζητούν ασφαλή καταφύγια σε χρυσό. Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία μειώνουν την παραγωγή πετρελαίου. 

Στη χώρα μας η διαχείριση της πανδημίας και των επιπτώσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα απαιτούσαν εγρήγορση και στρατηγική. 

Η γαλάζια οικονομία μπορεί να συνεισφέρει στον μετασχηματισμό της οικονομίας για πράσινες μεταφορές, ΑΠΕ, καινοτόμες λύσεις.

Το θαλάσσιο οικοσύστημα, η ναυπήγηση και η ναυπηγοεπισκευή εμφανίζουν θετικά αποτελέσματα. Μπορούν να γίνουν ακόμη ισχυρότερα με την παραγωγή αιολικής ενέργειας και την υπεράκτια παραγωγή υδρογόνου. 

H χώρα μας αποτελεί σημείο αναφοράς διαμετοκομιστικού εμπορίου.

Στον κλάδο των λιμένων οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Οι ελληνικοί λιμένες έχουν ισχυρά αποτελέσματα, ισχυρή δυναμική και προσφέρουν σημαντικά στην ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας. Σήμερα οι λιμένες βρίσκονται σε τροχιά μετασχηματισμού για να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις όπως η πράσινη ενέργεια και η αναβάθμιση υποδομών στο επίπεδο που μπορεί και οφείλει να βρίσκεται η χώρα μας.

Συμμετέχουμε στην διαπραγμάτευση για την χρήση πράσινων καυσίμων, για την μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου κατά 30% έως το 2030.

Στον τομέα ψηφιακής μετάβασης δρομολογούνται εξελίξεις με την τεχνητή νοημοσύνη, επαυξημένη πραγματικότητα στην παρακολούθηση φορτίων, στην εξοικονόμηση ενέργειας στη μεγιστοποίηση ασφαλείας, στην προστασία του περιβάλλοντος.

Προχωρά παράλληλα η αναβάθμιση των υποδομών με μία σειρά έργων, με αξιοποίηση κοινοτικών και εθνικών κονδυλίων.

Τα ελληνικά λιμάνια έχουν δυνατότητες ακόμη μεγαλύτερης συμβολής στην οικονομία. Αποτελούν κομβικούς παράγοντες βιώσιμης ανάπτυξης και ευημερίας.