Με τρεις βασικές πρωτοβουλίες ολοκληρώνεται η τρέχουσα φάση που αφορά το μεγάλο project για την ανάπτυξη του Κτήματος Τατοϊου, για το οποίο στην συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου της περασμένης Δευτέρας η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη προχώρησε σε σχετική ενημέρωση για την πορεία των εργασιών ου εκτελούνται στον ιστορικό πυρήνα του βασιλικού κτήματος.

Η εκπόνηση των μελετών και η υλοποίηση των έργων προχωρούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και αφορούν σε αποκαταστάσεις των κτηρίων-μνημείων, καθώς και σε μελέτες και έργα γενικότερων υποδομών του κτήματος, όπως δίκτυα ηλεκτροδότησης, ύδρευσης, αποχέτευσης, τηλεπικοινωνιών, πυρασφάλειας, περιφράξεων.

Τώρα, η φάση αυτή ολοκληρώνεται με:

-Την κατοχύρωση των εμπορικών σημάτων του Κτήματος Τατοΐου (προσωρινά υπέρ του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων/ ΥΠΠΟΑ),

-Τη σύνταξη ενός αναλυτικού προγράμματος διαχείρισης έργου  με καταγραφή των ενεργειών και αλληλεξαρτήσεων για την υλοποίησή του, καθώς και

-Την πρόταση οργανωτικού σχήματος για την διευθέτηση και τον συντονισμό των επιμέρους αρμόδιων κρατικών φορέων, καθώς και πρόταση δομής Εταιρείας Ειδικού Σκοπού (SPV) που θα συμβάλλει, υπό την εποπτεία των αρμόδιων αρχών, στην υλοποίηση του προγράμματος αξιοποίησης του Κτήματος.

Οσον αφορά τα κεντρικά σημεία της μελέτης βιωσιμότητας η οποία διαμορφώνει μια οριστική πρόταση για την ανάπτυξη του Κτήματος Τατοΐου, ώστε να αποτελέσει ένα σημαντικό προορισμό σε εθνικό, αλλά και διεθνές επίπεδο, ελκυστικό για όλες τις ηλικίες, κατά την διάρκεια όλου του έτους, μέσω φιλικών προς το περιβάλλον υποδομών και δραστηριοτήτων, που ταυτόχρονα θα διασφαλίσουν την βιωσιμότητά του- και για τη διαμόρφωση και κυρίως την υλοποίηση του προγράμματος:

Για την διαμόρφωση της τελικής πρότασης των σχεδίων ανάπτυξης μελετήθηκαν καλές πρακτικές από 18 επιτυχημένα παραδείγματα του εξωτερικού, τόσο ως προς την ανάπτυξη της δασικής αναψυχής όσο και ως προς την πολιτιστική αξιοποίηση κτηρίων ανακτόρων και συνοδών αγροτικών και λοιπών συγκροτημάτων, με έμφαση σε αυτά που έχουν κοινά χαρακτηριστικά με το Κτήμα Τατοΐου.

Διαμορφώθηκαν τρία σχέδια ανάπτυξης των οποίων μελετήθηκε η βιωσιμότητα τους, λαμβάνοντας υπόψιν και τις συνέργειες που δημιουργούνται στο  ολικό σχἐδιο στο οποίο εντάσσονται.

Αποφασίστηκε μα ακολουθηθεί το δεύτερο σχέδιο, ενώ να δημιουργηθούν -σε επίπεδο θεσμικών ρυθμίσεων- προϋποθέσεις για την εφαρμογή  και μέρους του τρίτου σχεδίου, αν κριθεί αναγκαίο σε υστερότερο χρόνο.

Και  για τα τρία σχέδια εξετάστηκαν 5 θεματικές ενότητες που αποτέλεσαν βασικά στοιχεία του ολικού σχεδίου ανάπτυξης, προσδίδοντας στο Κτήμα ενιαίο χαρακτήρα και ταυτότητα, ώστε να μπορεί να προσελκύσει μια κρίσιμη μάζα επισκεπτών.

Ανά θεματική κατεύθυνση προτείνονται παρεμβάσεις που ανά σενάριο αλλάζει η έντασή τους.

  1. Ιστορία και Πολιτισμός
  2. Υπαίθρια Άθληση και Αναψυχή
  3. Αγροτική Οικονομία
  4. Έρευνα και Γνώση
  5. Ευεξία και Ηρεμία

Δωρεά Βιβλιοθήκης του Γεωργίου Α΄

Εν τω μεταξύ, στο έμβλημα του Γεωργίου Α’ συνεχίζονται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού οι εργασίες συντήρησης των αντικειμένων που πρόκειται να αξιοποιηθούν στην έκθεση του Ανακτόρου και στο μελλοντικό μουσείο.

Το ενδιαφέρον και η πρόοδος των εργασιών στο π. Βασιλικό Κτήμα ώθησαν τον Ομότιμο Καθηγητή Παθολογίας και Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Γ. Δάικο να επικοινωνήσει με την Λίνα Μενδώνη, προκειμένου να προσφέρει στο μελλοντικό μουσείο των Ανακτόρων μία ξύλινη βιβλιοθήκη, η οποία σχετίζεται με τον Γεώργιο Α’, την οποίαν είχαν αποκτήσει  -μέσω δημοπρασίας- ο ίδιος και η σύζυγός του κ. Μ. Λαναρά-Δάικου. Η δρύινη βιβλιοθήκη  διαθέτει προστατευτικό υαλοπίνακα σε δύο φύλλα που στην ένωσή τους σχηματίζεται πλοχμός.

Στην επίσκεψη της η βιβλιοθήκη φέρει το στέμμα με το σταυρό, μέσα σε φυτικό διάκοσμο, από φύλλα δάφνης.

Το στέμμα στηρίζεται στο έμβλημα του Γεωργίου Α’: Δύο Γ χιαστί (το ένα ως αντικατοπτρισμός του άλλου), τα οποία δημιουργούν ένα Χ με αγκύλες στις πάνω κεραίες.

Η βιβλιοθήκη, πιθανόν να προέρχεται από τη βασιλική θαλαμηγό «Αμφιτρίτη» (πρώην οπλιταγωγό «Μπουμπουλίνα» συνολικού μήκους 91μ., πλάτους 10μ., βυθίσματος 6μ.).

Σημαντικό τμήμα του εξοπλισμού της φυλάσσεται στο Τατόι (σερβίτσια με ανάλογη διακόσμηση, δηλ. το έμβλημα του Γεωργίου Α’ σε συνθέσεις με άγκυρες).

Η επιστημονική τεκμηρίωση του επίπλου θα αποκαλύψει περισσότερα για την ιστορία και την προέλευσή του. Ωστόσο, η σύνδεσή του με τον Γεώργιο Α’ δεν αμφισβητείται.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here