Σε όσους είχε δημιουργηθεί η εντύπωση, πως οι τιτλοποιήσεις θα αποτελούσαν…πανάκεια για το εγχώριο banking, προφανώς και πλανώνται οικτρά. Αυτό γιατί η διαδικασία, πρακτικά λειτουργεί σαν προπώληση ροής μελλοντικών εσόδων από ένα χαρτοφυλάκιο δανείων (εν προκειμένω, τοξικό στο μεγαλύτερο μέρος του) που όμως στην δεδομένη στιγμή απαιτεί ανάλογο ύψος κεφαλαίων.

  • Eάν για παράδειγμα η Εθνική προχωρήσει σε τιτλοποιήσεις ύψους 6 δισ.€, όπως γίνεται λόγος, τότε θα πρέπει να δαπανήσει, έως 1 δισ.€ αδυνατίζοντας ισόποσα το “κεφαλαιακό μαξιλάρι”. Και εάν πουληθεί η Ασφαλιστική έχει καλώς ειδάλλως θα πρέπει να εξευρεθεί άλλος τρόπος άντλησης κεφαλαίων.

Αυτό εξηγεί και την προσπάθεια της διοίκησης Μυλωνά να προχωρήσει- επί τέλους- ο διαγωνισμός, να περάσει στην φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών, ει δυνατόν και από τους 3 ενδιαφερόμενους (και έχουν περάσει ήδη στην δεύτερη/των μη δεσμευτικών). Τα τιμήματα, που φέρεται να προσφέρονται δεν ξεπερνούν τα 550 με 600 εκατ., που σημαίνει ότι με το καλό σενάριο θα πρέπει να βρεθεί πηγή για να καλυφθούν 450 με 400 εκατ.

  • Γύρω στα 2,3 με 2,5 δισ. θα πρέπει να δαπανήσει η Alpha Bank, στην περίπτωση που η διοίκηση Ψάλτη προχωρήσει σε τιτλοποιήσεις ύψους έως 12 δισ. € . Εξετάζεται το ενδεχόμενο της έκδοσης ενός Tier II, για 700 εκατ.€ αλλά και αυτή η λύση κρύβει παγίδες καθώς πιθανότατα θα απαιτηθούν νέα κεφάλαια.

Για αυτούς τους λόγους οι Έλληνες τραπεζίτες στις συναντήσεις που θα έχουν με τους ξένους θα επιδιώξουν να διερευνήσουν τη δυνατότητα να ενισχυθούν κεφαλαιακά, κυρίως μέσω εκδόσεων Tier II, μεταθέτοντας για αργότερα τις αυξήσεις κεφαλαίου και επεκτείνοντας για το σύνολο της χρήσης την εκκαθάριση προβληματικών χαρτοφυλακίων.

Όμως ένας τέτοιος συνδυασμός θα είχε τον πολύ πιθανό να συμβεί κίνδυνο να χαμηλώσει σημαντικά το ύψος των “κόκκινων” που θα μπορούν να καλυφθούν μέσω των εγγυήσεων που θα παράσχει το ελληνικό Δημόσιο.

Εάν υποτεθεί, πως τελικά το ύψος των εγγυήσεων θα διαμορφωθεί στα 12 δισ. τότε τα “κόκκινα” δεν θα μπορούν να υπερβούν τα 16 με 18 δισ. έναντι στόχου 28-30 δισ. που έχει υπολογισθεί συνολικά με το σχέδιο Ηρακλής, πάντα σε βάθος χρόνου.

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, , 14/01/2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here