Τι σχέση μπορεί να έχει το δικαστικό σύστημα μίας χώρας με το κόστος δανεισμού της;
Ουδεμία ή ελάχιστη θα πει κάποιος εάν αφορά χώρα της Ευρωζώνης.
Και όμως, κρίνοντας από το STOP της Moody’s– στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας– φαίνεται πως για ειδικές περιπτώσεις και σχέση υπάρχει και σημαντική μάλιστα.
Ήταν έκπληξη η στάση του οίκου αξιολόγησης; εν μέρει καθώς δεν αναθεώρησε καν την προοπτική σε θετική αλλά την διατήρησε σταθερή.
Δίχως να έχει αναβαθμίσει την προοπτική πολύ δύσκολα θα προχωρούσε σε απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας.
Στο Ba1 αμετάβλητο το rating, μία βαθμίδα χαμηλότερα του Baa3- που είναι το κάτω όριο του εύρους “επενδυσιμότητας” μέχρι το άνω του απόλυτου Α.
Ο αμερικανικός οίκος, ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος, από τους αξιολογητές είναι και ο αυστηρότερος απέναντι στην Ελλάδα.
Προφανώς το πάθημα του 2009-του Καστελόριζου κ.λ.π έγινε μάθημα που παρά τα χρόνια που ακολούθησαν και τα σημαντικά βήματα που πραγματοποιήθηκαν
δεν άλλαξαν-επί της ουσίας- την στάση των αναλυτών της Moody’s.
Ειδικότερα του Steffen Dyck, ο οποίος έχει στο monitoring του την χώρα εδώ και
τόσα χρόνια, γνωρίζοντας λεπτομέρειες πολύ ευρύτερες του οικονομικού πεδίου.
Ο Γερμανός γνωρίζει τις διαχρονικές, υπερκομματικές παθογένειες του εγχώριου συστήματος, είναι σε θέση να έχει άποψη για το πως λειτουργεί λ.χ. η Δικαιοσύνη.
Τι σχέση έχει όμως με το αξιόχρεο; Με το κόστος δανεισμού της χώρας;
- Εχει και παραέχει, όταν για να τελεσιδικήσει μία υπόθεση θα περάσουν χρόνια, όταν για να ρυθμιστεί ένα μη εξυπηρετούμενο δάνειο ενδεχομένως να χρειαστούν 2-3 οικονομικές χρήσεις.
Την παράμετρο της δυσλειτουργικής και σε εύλογο χρόνο απόδοσης δικαιοσύνης την είχε προτάξει ο senior αναλυτής-οικονομολόγος του οίκου στην έκθεση του Σεπτεμβρίου.
Βέβαια τότε το σύστημα, η κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο πρόταξαν την διπλή αναβάθμιση-έκπληξη-αδιαμφισβήτητα σημαντική εξέλιξη- πλην όμως δεν δόθηκε η δέουσα προσοχή στον “αστερίσκο” δικαιοσύνη.
Και όμως, στην έκθεση αναφερόταν ρητά- πιο ξεκάθαρα δε γινόταν- ωστόσο δεν ελήφθη σοβαρά υπόψη.
Το γιατί είναι ένα θέμα που θα πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση, αφορά όμως την οικονομία-κοινωνία και από αυτή την άποψη ναι είναι ευρύτερο.
Την Παρασκευή η Moody’s έστειλε ένα μήνυμα/προειδοποίηση προς κάθε κατεύθυνση και με προοπτική, που ξεπερνά κατά πολύ την απόδοση του Βαα3.
Η Ελλάδα- πολιτικό-επιχειρηματικό σύστημα- θα πρέπει να αλλάξει δομικά στοιχεία διακυβέρνησης για να μπορεί προοπτικά να “αναρριχηθεί” τις βαθμίδες του investment grade, να φθάσει κάποια στιγμή στην κατηγορία των Α.
Η επόμενη βαθμολόγηση του οίκου είναι τον Σεπτέμβριο- μεσολαβούν οι ευρωεκλογές (6-9 Ιουνίου)- μπορεί το εγχώριο σύστημα να ανταποκριθεί σε όσα απαιτούνται;
Αλλά κατ’ αρχήν, ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: στην κυβέρνηση, στο οικονομικό επιτελείο έλαβαν το μήνυμα;
- Σε ερώτημα εάν η υπόθεση Folli Follie συνεκτιμήθηκε από τον Γερμανό, η απάντηση θα ήταν σίγουρα καταφατική.
Ρητή η αναφορά του Moody’s στο θέμα των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να γίνουν με πολύ συγκεκριμένη στόχευση στην Δικαιοσύνη.
Εάν δεν με απατά η μνήμη μου και η Alpha Bank έχει αναφερθεί σε αδυναμίες και προκλήσεις που παρουσιάζει το δικαστικό σύστημα.