Του Δημήτρη Τζανα

Το ενδεχόμενο μιας άτακτης χρεοκοπίας ενόςκινεζικού κολοσσού, της Evergrande, με συνολικά χρέη $305 δις, είναι λογικό να προκαλεί αναταράξεις σε όλα τα χρηματιστήρια του πλανήτη ξυπνώντας μνήμες από τηχρηματοοικονομική κρίση που ακολούθησε τη χρεοκοπία της Lehman Brothers πριν από 13 χρόνια.

Είναι όμως αυτό πιθανό σε μια χώρα όπου παρά την εκτεταμένη δραστηριοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, το Κράτος έχει καταλυτικό ρόλο στη διαδικασία της λήψης των αποφάσεων και επιπλέον έχει τη γνώση και τη βούληση να παρεμβαίνει άμεσα όπου κρίνει, με το ΚΚΚ μάλιστα να κυβερνά με σιδηρά πυγμή ;

Η απάντηση είναι ότι μια άτακτη χρεοκοπία είναι απίθανο να συμβεί στην Κίνα, ιδιαίτεραόταν οι άμεσα απαιτητές οφειλές της Evergrandeμέχρι την Πέμπτη αφορούν την καταβολή τόκων ύψους 83,5 εκ από ομόλογα που λήγουν το 2022.

Το τραπεζικό σύστημα με την ενδεχόμενη υποβοήθηση από την Κεντρική Τράπεζα θα προβεί στις κατάλληλες ενέργειες, όπωςάλλωστε είχε κάνει στις αρχές του 2016 οπότε είχαν λάβει χώρα αναταράξεις στα χρηματιστήρια του Σεντζέν και της Σαγκάης,καθώς οι αναλυτές διατύπωναν την εκτίμηση ότι τα μεγέθη της κινεζικής οικονομίας θα κατέγραφαν επιβράδυνση.

Αλλά και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, oπότε τα τεράστια πακέτα στήριξης απέτρεψαν την οικονομική κατάρρευση που θα επερχόταν λόγω των lockdown.

Ωστόσο, οι «μαύροι κύκνοι» παραμένουν στο διεθνές περιβάλλον: οι ανατιμητικές τάσεις παραμένουν με το δείκτη Baltic Dry Index να καταγράφει την υψηλότερη επίδοση της 12ετίαςστις 4.300 μονάδες λόγω της έκρηξης των ναύλων και τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη να φτάνει τον Αύγουστο το 3%.

Την ίδια ώρα, το σύμφωνο ενίσχυσης της άμυνας της Αυστραλίας ανακηρύσσει την Κίνα σε υπέρτατο αντίπαλο για τις ΗΠΑ αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί κλίμα έντασης με την μέχρι πρότινος ανυποψίαστη Ευρώπη.

Εξελίξεις που επιτείνουν την γεωπολιτική αβεβαιότητα και επιδεινώνουν το κλίμα σε σχέση με την προοπτική ταχείας ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.

Με την Federal να καλείται να αποφασίσει αύριο αν είναι τώρα ο κατάλληλος χρόνος για να δρομολογήσει τη σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης.

Με αυτά τα δεδομένα, ο συγχρονισμός του ελληνικού χρηματιστηρίου με τις διεθνείς αγορέςήταν αναμενόμενος με το Γ.Δ. να υποχωρεί άμεσα κάτω από τις 900 μονάδες.

Την ίδια ώρα, η επικαιρότητα συνεχίζει να τροφοδοτείται με θετικούς εγχώριους καταλύτες: οι διεθνείς οίκοι εκτιμούν ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα κινείται με ρυθμό μεγέθυνσης που θα φτάνει το 8% στο τέλος του 2021. Τα φορολογικά έσοδα που καταγράφονται στο 8μηνο, οργανικά και έκτακτα, βελτιώνουν τη δημοσιονομική εικόναόπως διαμορφώνεται από τον προϋπολογισμό. Η DBRS αναβαθμίζει το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας και η Moodys αναβαθμίζει τιςσυστημικές τράπεζες.

Όμως, οι επενδυτές συνεχίζουν να διατηρούν την επιφυλακτική τους στάση καθώς η συναλλακτική αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δραστηριοποίηση των ξένων επενδυτών, προσπερνώντας έτσι την ολοένα και πιο πειστικά διαγραφόμενη θετική προοπτική της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα έτη.Ως πότε όμως;

O κ. Δημήτρης Τζάνας είναι Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here