Μάννα εξ’ ουρανού θα ήταν η ένταξη στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων/ποσοτικής χαλάρωσης, που “τρέχει” ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου και θα παραμείνει ενεργό για όλο το 2020 και ακόμη παραπέρα, καθώς τα οικονομικά μεγέθη της ευρωζώνης πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Θα μπορούσε η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα, έστω στο τελευταίο τρίμηνο του έτους και με γνώμονα τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ; η απάντηση θα μπορούσε να είναι θετική, εάν μέχρι τότε η οικονομία θα έχει αναβαθμιστεί στην κατηγορία των “επενδύσιμων” αγορών δηλαδή 3 βαθμίδες πάνω από την τρέχουσα βαθμολόγηση.
Οι 4 όμιλοι έχουν χαρτοφυλάκια κρατικών τίτλων, περίπου 15,2 δισ. (Εθνική με 6 δισ. Alpha Bank περί τα 4 δισ. Eurobank στα 3,3 και 1,9 δισ., η Πειραιώς ) που τους αφήνει ένα περιθώριο για ικανοποιητικά έσοδα από την απόδοση τους. Σημαντικά τα κέρδη που έγραψαν, το 2019, και οι 4 από την άνοδο της τιμής των κρατικών τίτλων, με το ράλι των ομολόγων να λειτουργεί σωτήρια πέρυσι. Προφανώς και δεν μπορεί να επαναληφθεί, με τον ίδιο ρυθμό/απόδοση και φέτος, ωστόσο το ενδεχόμενο αναβάθμισης της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα θα επενεργούσε θετικά στην ενίσχυση της οργανικής κερδοφορίας.
…και οι αλλαγές στο σύστημα, με επίκεντρο την ΤτΕ.
Μέσα σε όλα αυτά συνεκτιμώνται- ήδη- σε κεντρικό επίπεδο οι αναπόφευκτες εξελίξεις από την ολοκλήρωση της θητείας του Γιάννη Στουρνάρα, στην Τράπεζα της Ελλάδος, τον Μάιο, δηλαδή πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests.
Θα ανανεωθεί η 6ετής θητεία του κεντρικού τραπεζίτη, θα υπάρξουν αλλαγές; το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει τέλος Φεβρουαρίου-αρχές Μαρτίου με την αγορά να προεξοφλεί πως εάν επιβεβαιωθεί το δεύτερο σενάριο τότε θα δρομολογηθούν αλλαγές και σε συστημικό όμιλο με πιθανό ένα ντόμινο και σε άλλους.
Θα μπορούσαν να επηρεάσουν αυτές οι εξελίξεις το εγχώριο σύστημα; πιθανότατα δεδομένης της νέας επικεφαλής στην ΕΚΤ και των νέων συσχετισμών/ισορροπιών που διαμορφώνονται τόσο εκτός όσο εντός.
……………………..
Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, , 14/01/2020