Δεν είναι το τελικό κείμενο. Είναι απλά ένα προσχέδιο κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, με βάση τα σημερινά δεδομένα στην παγκόσμια οικονομία και -κυρίως- με βάση τις συζητήσεις της κυβέρνησης με τους “θεσμούς”.

Το Υπουργείο Οικονομικών παρουσιάζει σήμερα το σύνολο των στόχων που θέτει για ανάπτυξη και πλεονάσματα το 2020, αλλά και επιμέρους, για έσοδα και δαπάνες.

Στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού ενσωματώνονται στο ακέραιο όλες οι κυβερνητικές δεσμεύσεις που αφορούν το «πακέτο» των φοροελαφρύνσεων, καθώς και η πρόβλεψη ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι υψηλότερος του 2019 και θα κινηθεί στο 2,5%-3%, χαμηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις που έθεταν στόχο 4%.

Αυτοί οι στόχοι  θεωρούνται ιδιαίτερα φιλόδοξοι από τους εταίρους μας, λόγω των φετινών χαμηλών πτήσεων, αλλά και- κυρίως- λόγω των προβλημάτων που έχουν αρχίσει να ανακύπτουν και πάλι στο ευρωπαϊκό σκηνικό.

Όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, το οικονομικό επιτελείο θα μείνει «πιστό» στις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έναντι των εταίρων και στον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ.

  • Για την αύξηση των εσόδων και τη συγκράτηση των δαπανών το επόμενο έτος το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να θέσει σε τροχιά αποτελεσματικής εφαρμογής μια δέσμη «εναλλακτικών» μέτρων.
  • Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν  διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της αυξημένης χρήσης ηλεκτρονικών συναλλαγών, επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών σε 7.000 περιοχές όπου σήμερα δεν ισχύουν, καθορισμό νέων ανώτατων «οροφών» στις δαπάνες με στόχο «εξοικονομήσεις» πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ και καθιέρωση «spending reviews» στους προϋπολογισμούς όλων των φορέων γενικής κυβέρνησης.

Οι Βρυξέλλες θα διαβάσουν τον νέο προϋπολογισμό στις 15 Οκτωβρίου, όταν το νέο προσχέδιο θα κατατεθεί στην Κομισιόν.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας έχει διαβεβαιώσει ότι ούτε νέοι φόροι θα επιβληθούν ούτε περικοπές δαπανών θα υπάρξουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here