Την απόφασή της να αναβαθμίσει τις προοπτικές για το αξιόχρεο των ελληνικών τραπεζών σε «θετικές» από «ουδέτερες» ανακοίνωσε η Moody’s.

Ο οίκος επισημαίνει ότι η απόφαση σηματοδοτεί τις προσδοκίες για βελτίωση της χρηματοδότησης και της αποτίμησης ρίσκου τους επόμενους 12 έως 18 μήνες.

Η αναβάθμιση αντανακλά όχι μόνο την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι τράπεζες σε θέματα, όπως ο περιορισμός της εξάρτησης από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας ELA, η αισθητή ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας και η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, αλλά και τις εν γένει θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, που προβλέπει ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμούς 2% φέτος, ανεβάζοντας ταχύτητα στο 2,2% το 2019 χάρη στις εξαγωγές και τον τουρισμό.

Η ελληνική οικονομία διατηρεί τη θετική δυναμική της, η οποία ωστόσο εξαρτάται από την προσήλωση της κυβέρνησης στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προειδοποιεί ο οίκος, σημειώνοντας ότι αυτή είναι απαραίτητη για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

  • “Τα προβληματικά δάνεια σταδιακά θα μειωθούν από τα πολύ υψηλά επίπεδα καθώς οι ελληνικές τράπεζες ευνοούνται από τους βελτιωμένους νόμους για την ανάκτηση δανείων» σχολίασε ο Νώντας Νικολαϊδης, αντιπρόεδρος και senior credit officer του οίκου.

Ο οίκος εκτιμά ότι οι τράπεζες πιθανότατα θα πιάσουν τους στόχους για τους οποίους δεσμεύτηκαν στις ρυθμιστικές αρχές μειώνοντας τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΝPEs) στο 35% έως το τέλος του 2019.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here