H μία μετά την άλλη, οι χώρες της Ευρωζώνης, μπαίνουν σε καθεστώς οριζόντιας ή μερικής αναστολής οικονομικών δραστηριοτήτων, προκαλώντας έμφραγμα στα τραπεζικά τους συστήματα. Τα δάνεια δεν εξυπηρετούνται, συναλλαγές δεν γίνονται, επιχειρηματικές κινήσεις αναβάλλονται.

Οι αρχικές προβλέψεις για το ύψος των “κόκκινων δανείων” και ανοιγμάτων, λόγω της πανδημίας, αποτελούν πλέον συντηρητική εκτίμηση του παρελθόντος. Τραπεζικά καταστήματα κλείνουν, χιλιάδες εργαζόμενοι μπαίνουν σε καθεστώς επαγγελματικής αβεβαιότητας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός SSM και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή ΕΒΑ, υποχρεωτικά σχεδιάζουν τους τρόπους και τις μεθόδους αναδιάταξης του Ευρωπαϊκού τραπεζικού χάρτη, μέσω διασυνοριακών εξαγορών, συμμαχιών και συγχωνεύσεων.

Ακόμη και πριν από το δεύτερο κύμα του -σχεδόν πανευρωπαϊκού- lockdown, ο επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία, μιλούσε εμφατικά και διαρκώς για δύο θέματα:

  1. Για το 1,4 τρισ. κόκκινων δανείων, τα οποία θα προκύψουν σαφέστατα λόγω των δοκιμασιών που προκάλεσε ο Covid-19 στις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών.
  2. Για τις διασυνοριακές εξαγορές και συγχωνεύσεις τραπεζών.

Τώρα πια, ο ίδιος ο Andrea Enria  δημοσιοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) θα παρουσιάσει σύντομα ένα νέο ενιαίο θεσμικό πλαίσιο που θα διευκολύνει διασυνοριακές εξαγορές και συγχωνεύσεις ευρωπαϊκών τραπεζικών οργανισμών.

Στην Ελλάδα, οι αρχικές εκτιμήσεις για νέα “κόκκινα δάνεια” της τάξης των 10 δισ. ευρώ λόγω της πανδημικής κρίσης, ίσως αποδειχθεί ιδιαιτέρως συντηρητική ιδιαίτερα μετά την απόφαση για την νέα οριζόντια αναστολή δραστηριοτήτων μέχρι την 30η Νοεμβρίου. 

Οι τράπεζες για να προλάβουν το κύμα των “κόκκινων δανείων” ανακοινώνουν, με τη βοήθεια του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ του Υπουργείου Οικονομικών, διευκολύνσεις, αναστολή πληρωμών δόσεων και  μορατόρια δανείων.

Τα μορατόρια δανείων όπως ήταν διαμορφωμένα πριν το δεύτερο κύμα του lock down είναι:

  • Eurobank: σε μορατόρια έχουν τεθεί 2,4 δισ. ευρώ από ιδιώτες και 2,7 δισ. ευρώ από επιχειρήσεις σύνολο 5,1 δισ. ευρώ ή αλλιώς το 21% περίπου του συνολικού χαρτοφυλακίου της τράπεζας
  • Εθνική: Μορατόρια 1,6 δισ. ευρώ δάνεια ιδιωτών και 2 δισ. ευρώ επιχειρήσεων. Σύνολο 3,6 δισ. ευρώ ή το 15% του συνολικού χαρτοφυλακίου της τράπεζας.
  • Alpha Bank: 4,7 δισ ευρώ με 2,7 δισ. ευρώ δάνεια ιδιωτών και 2,1 δισ. επιχειρήσεων.
    Το σύνολο των δανείων αυτών αντιπροσωπεύει το 20% του συνολικού χαρτοφυλακίόυ της τράπεζας.
  • Τράπεζα Πειραιώς: Μορατόρια 1,8 δισ. ευρώ (ιδιωτών) και 2 δισ. ευρώ (επιχειρήσεων). Σύνολο 3,8 δισ. ευρώ που αντιπροσωπεύουν το 15% του χαρτοφυλακίου της τράπεζας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ