Του Enrique Diaz Alvarez, Chief Risk Officer της εταιρίας διεθνών πληρωμών Ebury.

Καθώς η καταμέτρηση των ψήφων στις ΗΠΑ προχωρούσε την περασμένη εβδομάδα, γινόταν ξεκάθαρο ότι ο Μπάιντεν βάδιζε για τη νίκη.

Ενώ οι αρχές στη χώρα και οι δημοσιογράφοι ήταν εξαιρετικά προσεκτικοί ως προς την ανακοίνωση έως την οριστικοποίηση του αποτελέσματος, οι αγορές το γιόρτασαν νωρίτερα, με τις μετοχές να κάνουν ράλι παγκοσμίως και τα ασφαλή καταφύγια, του δολαρίου συμπεριλαμβανομένου, να πέφτουν απότομα.

  • Το κλειδί για τις επόμενες δυο εβδομάδες θα είναι η αντίδραση των αγορών συναλλάγματος στο συνδυασμό μιας νίκης Μπάιντεν και μιας γερουσίας που φαίνεται να παραμένει στα χέρια των Ρεπουμπλικανών.

Οι εμπορικές εντάσεις σχεδόν σίγουρα θα μειωθούν, ενώ οι προοπτικές για ένα σταθερό δημοσιονομικό κίνητρο στις ΗΠΑ έχουν μειωθεί.

Αυτήν την εβδομάδα δεν υπάρχουν σημαντικές συναντήσεις Κεντρικής Τράπεζας ή ανακοινώσεις οικονομικών δεδομένων. Αναμένουμε οι αγορές να παραμείνουν προσανατολισμένες στους αριθμούς κρουσμάτων Covid και ανακοινώσεις για τα lockdown διεθνώς.

Η πιθανότητα άρνησης του Τραμπ να δεχτεί το αποτέλεσμα των εκλογών και να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκαλεί μια παρατεταμένη ανησυχία, ωστόσο πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα πολύ απίθανο σενάριο.

Στερλίνα

Η Τράπεζα της Αγγλίας εξέπληξε τις αγορές (και εμάς) με μια μεγαλύτερη του αναμενομένου επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά 150 δισεκατομμύρια στερλίνες, φτάνοντας στα 895 δισεκατομμύρια. Αυτή η στάση και έλλειψη σαφούς προόδου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit έριξαν τη στερλίνα, έναντι κάθε άλλου G10 νομίσματος, εκτός του δολαρίου και του ιαπωνικού γιεν.

Αυτή η εβδομάδα αναμένονται πολλά στοιχεία από την αγορά εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου την Τρίτη καθώς και το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου την Πέμπτη. Ωστόσο, δεν αναμένεται να ταρακουνήσουν τις αγορές, καθώς είναι ήδη παρωχημένα και δεν περιλαμβάνουν τα αποτελέσματα του νέου lockdown στη χώρα.

Ευρώ

Το κοινό νόμισμα έκανε ράλι στον απόηχο των αυξανόμενων προσδοκιών για μια νίκη Μπάιντεν. Ωστόσο, είναι δύσκολο να βγουν περαιτέρω κέρδη από εδώ, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Η επιδείνωση της κατάστασης με τον Covid και η αύξηση μέτρων lockdown έχουν ήδη αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα, όπως φαίνεται στους αριθμούς PMI του Οκτωβρίου.

Αυτήν την εβδομάδα, η ΕΚΤ και η πιθανότητα για επιθετικά μέτρα στη συνεδρίασή της τον Δεκέμβριο επιστρέφουν στο προσκήνιο, ενώ τέσσερις αξιωματούχοι της Τράπεζας έχουν προγραμματίσει δημόσιες ομιλίες τις πρώτες μέρες της εβδομάδας.

Δολάριο

Ο συνδυασμός νίκης Μπάιντεν και μια καλύτερη του αναμενομένου απόδοση των Ρεπουμπλικάνων στις εκλογές επηρέασε τις αγορές σύμφωνα με τις προσδοκίες μας, επιφέροντας ένα μέτριο ράλι περιουσιακών στοιχείων κινδύνου και ξεπούλημα για το δολάριο. Τα καλύτερα του αναμενομένου δεδομένα για την απασχόληση που ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή καθιστούν ακόμη λιγότερο πιθανό να δούμε ένα επιθετικό πακέτο φορολογικής χαλάρωσης σύντομα, παρά την επιδείνωση του αριθμού των κρουσμάτων στις ΗΠΑ.

Αυτήν την εβδομάδα εστιάζουμε στις τακτικές ανακοινώσεις δεδομένων, με τα νούμερα για τον πληθωρισμό που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη να είναι τα πιο σημαντικά.

=======================================================

  • {Οι αναλυτές της Ebury αναδείχθηκαν από το Bloomberg στη δεύτερη θέση των πιο επιτυχημένων προβλέψεων για την ισοτιμία EUR/USD στο τρίτο τρίμηνο του 2020….}

=======================================================

Η Ebury είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες fintech που παρέχει διασυνοριακές οικονομικές υπηρεσίες σε ΜΜΕ, όπως μεταφορά συναλλάγματος, διαχείριση μετρητών και διαχείριση συναλλαγματικού κινδύνου. Τον περασμένο Νοέμβριο, η Banca Santander εξαγόρασε το 50% της εταιρίας, έναντι 350 εκ. λιρών.

 Με την έδρα της εταιρείας στο Λονδίνο και περισσότερους από 900 υπαλλήλους σε 22 χώρες, η Ebury εργάζεται με περισσότερους από 40.000 εταιρικούς πελάτες, στηρίζοντας την διεθνή τους ανάπτυξη. Από τον Σεπτέμβριο του 2017 η εταιρία έχει γραφείο στην Αθήνα.

Ο συνδυασμός τραπεζικών δυνατοτήτων, ανάμεσα στις οποίες συμμετοχή στα κύρια συστήματα πληρωμών στην Ευρώπη (Faster Payments και SEPA) και η πρόσβαση σε ρευστότητα σε συνάλλαγμα από 15 τράπεζες διεθνώς και ευέλικτης τεχνολογικής υποδομής επιτρέπει στην Ebury να μεγιστοποιεί τις υπηρεσίες προς τους πελάτες της.

Η εταιρία έχει επιτύχει διεθνή αναγνώριση, κερδίζοντας περισσότερες από 17 διακρίσεις στον τομέα της. Περιλαμβάνεται στην λίστα “FT 1000 Fastest Growing European Companies”, καθώς και στο δίκτυο “Tech City UK’s Future Fifty Award” των ταχύτερα ανερχόμενων Βρετανικών εταιρειών τεχνολογίας.

Από τον Νοέμβριο του 2017 είναι μέλος του Swift gpi, ενώ τον Μάρτιο του 2018 έγινε ο πρώτος μη τραπεζικός Οργανισμός που εντάχθηκε στο Faster Payments Scheme της Μεγάλης Βρετανίας.

Η Ebury Partners UK Ltd είναι εξουσιοδοτημένη και ελέγχεται από την Financial Conduct Authority (FCA), ως Οργανισμός Ηλεκτρονικού Χρήματος. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here