Ο μεγαλύτερος διακανονισμός στην ιστορία της φαρμακευτικής αγοράς στις ΗΠΑ βρίσκεται στο τελικό του στάδιο. O γερμανικός κολοσσός της Bayer αποδέχεται να καταβάλει ένα ποσό που θα αγγίξει τα 11 δισ. δολάρια για να θέσει τέρμα σε χιλιάδες αγωγές, που συνδέονται με την εξαγορά της Monsanto.

Θυμίζουμε ότι οι αγωγές αφορούν το ζιζανιοκτόνο Roundup της Monsanto, το οποίο περιέχει την ουσία glyphosate, η οποία κατηγορείται για καρκίνο σε περίπου 125.000 αγωγές. Η Bayer «κληρονόμησε» το πρόβλημα με την εξαγορά της Monsanto το 2018 έναντι 54 δις δολαρίων.

Η Bayer αρνείται ότι υπάρχει αδίκημα, αλλά συμφώνησε να επιλύσει εξωδικαστικά τις εκκρεμείς αγωγές εναντίον της. Η συμφωνία προβλέπει ότι θα καταβάλει 8,8 έως 9,1 δισ. δολ. σε μετρητά για την επίλυση των εκκρεμών υποθέσεων και θα διαθέσει 1,25 δισ. δολ. για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε μελλοντική προσφυγή εναντίον της.

Η τεράστια συμφωνία δεν αποτελεί έκπληξη αφού το Bloomberg από το Μάιο είχε αποκαλύψει ένα προσχέδιο του διακανονισμού ύψους περίπου 10 δισ. δολαρίων. Αν ο διακανονισμός φθάσει στα 11 δισ. – όπως αναμένεται- θα είναι ο μεγαλύτερος στην ιστορία της φαρμακευτικής αγοράς μετά τη συμφωνία της αμερικανικής εταιρείας Purdue το 2019 για να τερματίσει αγωγές για τα οπιοειδή φάρμακά της. Η εταιρεία κήρυξε πτώχευση το Σεπτέμβριο, αφού δέχθηκε να καταβάλει περίπου 10 δισ. δολ.

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στο virus.com.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here