Του Enrique Diaz – Alvarez

 

Τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου αυξήθηκαν παγκοσμίως την περασμένη εβδομάδα, καθώς το περιβάλλον έγινε πιο υποστηρικτικό.

Οι φόβοι για ύφεση φαίνεται να μειώνονται παγκοσμίως, ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη, ωστόσο τα επιτόκια δεν αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό, κι αυτός είναι ο καλύτερος δυνατός συνδυασμός για τα χρηματιστήρια, τις πιστώσεις και τα νομίσματα των commodities.

Το δολάριο είχε χαμηλότερη επίδοση έναντι κάθε άλλου G10 νομίσματος, με τα μεγαλύτερα κέρδη να σημειώνουν τα νομίσματα της Λατινικής Αμερικής.

Η κύρια εξαίρεση ήταν το ρεάλ Βραζιλίας, το οποίο συνεχίζει να ταλαιπωρείται από τους φόβους ότι η κυβέρνηση του Λούλα θα κλονίσει την οικονομική σταθερότητα που επιτεύχθηκε τον τελευταίο χρόνο στη Βραζιλία.

  • Την ώρα που γράφεται το παρόν, οι ειδήσεις για τις διαμαρτυρίες κατά του lockdown στην Κίνα κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα, ενώ ταυτόχρονα τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου κινήθηκαν πιο ήπια στο άνοιγμα των ασιατικών συναλλαγών νωρίς το πρωί.

Εκτός από τις ειδήσεις από την Κίνα, αρχίζει μια εβδομάδα γεμάτη ανακοινώσεις για τις αγορές.

Η έκθεση για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη αναμένεται να δείξει ότι παραμένει σε υψηλά ρεκόρ, ειδικά ο δομικός δείκτης, σε πλήρη αντίθεση με τον ευσεβή πόθο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  ότι ο πληθωρισμός με κάποιο τρόπο θα υποχωρήσει από μόνος του.

Το τελευταίο μέρος της εβδομάδας θα κυριαρχείται από τις μακροοικονομικές ειδήσεις των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του πληθωριστικού δείκτη Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών – PCE που θα δημοσιευτεί την Πέμπτη, και της κρίσιμης έκθεσης για την απασχόληση του Νοεμβρίου.

Στερλίνα

Η στερλίνα συνεχίζει να επωφελείται από την αίσθηση σταθερότητας που έφερε στα οικονομικά του Ηνωμένου Βασιλείου ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.

Σημαντικό επίσης είναι  το γεγονός ότι οι προσδοκίες της αγοράς για το τερματικό επιτόκιο στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζουν να το ανεβάζουν στο 5%.

Αυτή η εβδομάδα είναι εξαιρετικά ήπια όσον αφορά τα στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο, επομένως οι κύριοι παράγοντες για τις συναλλαγές με τη στερλίνα θα είναι η διάθεση των επενδυτών για ρίσκο καθώς και κάποιες ομιλίες από μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, την Τρίτη και την Τετάρτη, αντίστοιχα.

Ευρώ

Ενώ η εμπιστοσύνη για την οικονομία της Ευρωζώνης παραμένει αρνητική, οι βασικές εκθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα ήταν όλες πιο ισχυρές από ό,τι αναμενόταν.

Αυτό περιλαμβάνει την έρευνα PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επενδυτών.

Προς το παρόν, η αδυναμία που αποτυπώνεται στις έρευνες δεν έχει εμφανιστεί πλήρως στα νούμερα της πραγματικής οικονομίας.

Αυτήν την εβδομάδα, στο επίκεντρο θα είναι στα νούμερα για τον πληθωρισμό του Νοεμβρίου.

Ο ενθουσιασμός γύρω από το ενδεχόμενο ήπιας υποχώρησης του ονομαστικού πληθωρισμού, ενώ παραμένει διψήφιος, αναμένεται να μετριαστεί, καθώς δεν φαίνεται οποιοδήποτε σημείο υποχώρησης του δομικού πληθωρισμού, ο οποίος επιμένει και πιθανότατα θα παραμείνει πάνω από 5%, ένα ιλιγγιώδες και μη βιώσιμο 4 % πάνω από τα overnight επιτόκια στην Ευρωζώνη.

Δολάριο

Η εβδομάδα που πέρασε και περιλάμβανε την αργία για την Ημέρα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ, είχε ελάχιστα οικονομικά ή πολιτικά νέα για να ωθήσουν τις αγορές, εκτός από τη δημοσίευση των κάπως παρωχημένων πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Τα πρακτικά ενίσχυσαν την ιδέα ότι η Τράπεζα είναι πιθανό να επιστρέψει στις αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης ξεκινώντας από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, αλλά δεν συνεισέφερε πολλά για το πιο σημαντικό ερώτημα, δηλαδή για το τι να περιμένουμε το επόμενο έτος.

Ενώ η έκθεση για την απασχόληση που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή θα πρέπει να κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα, πιστεύουμε ότι οι αγορές δεν δίνουν αρκετή προσοχή στην έκθεση του πληθωριστικού δείκτη Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών – PCE για τον Οκτώβριο που θα δημοσιευτεί την προηγούμενη ημέρα, ο προτιμητέος δείκτης που παρακολουθεί η Fed.

Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν θα επιβεβαιώσει τη μείωση της έκθεσης του ΔΤΚ που έδωσε τόση ενθάρρυνση στις αγορές, εν μέρει λόγω ορισμένων τεχνικών ιδιορρυθμιών στην έκθεση.

Εάν βγει υψηλότερο από το αναμενόμενο, θα μπορούσαμε να δούμε κάποια απότομη ανατροπή στις προσδοκίες για το τερματικό επιτόκιο της Κεντρικής Τράπεζας.

 

{O Enrique Diaz – Alvarez είναι Chief Risk Officer  της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury}