Γράφει η «ξενοδόχος»

Βιώσιμο σχέδιο αξιοποίησης και συντήρησης των χώρων και του μητροπολιτικού πάρκου, όταν το έργο θα ολοκληρωθεί θέλει η Περιφέρεια Αττικής για τα έργα στο Φαληρικό Ορμο που, όπως είναι γνωστό, έχουν παρουσιάσει σημαντικές καθυστερήσεις.

Τη δεδομένη στιγμή, το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης (150 εκατ. ευρώ)  των έργων ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου υπολογίζεται για το φθινόπωρο του 2021, ενώ εντός του επόμενου τετραμήνου τοποθετείται η δημοπράτηση της επόμενης φάσης, σύμφωνα με το σχεδιασμό της Περιφέρειας.

Ωστόσο, παράλληλα με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης και την δημοπράτηση της επόμενης φάσης των έργων ανάπλασης σύμφωνα με το εγκεκριμένο master plan, αναζητείται ένα βιώσιμο, σε βάθος χρόνου, μοντέλο διαχείρισης, το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, τους δήμους αλλά και την επιστημονική κοινότητα, που θα προβλέπει και τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων, «προκειμένου να διασφαλιστεί η ελεύθερη κι ανεμπόδιστη πρόσβαση όλων των πολιτών στην περιοχή παρέμβασης, αφετέρου, ότι το παραλιακό μέτωπο του Φαλήρου δεν θα έχει την τύχη των εγκαταλελειμμένων και αναξιοποίητων ολυμπιακών ακινήτων», όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με το μείζον ζήτημα της χρηματοδότησης και για τη β’ φάση (άνω των 180 εκατ. ευρώ)» πρόκειται να ενταχθεί στο υπο σχεδιασμό νέο ΠΕΠ Αττικής 2021-2027, εφαρμόζοντας ρητά την εγκύκλιο οδηγιών της Διεύθυνσης Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σχετικά με την έγκριση και χρηματοδότηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων 2021.

Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών ωρίμανσης και υλοποίησης, δύνανται να εγγράφονται στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, έργα για τα οποία υπάρχει πρόθεση να υποβληθούν για χρηματοδότηση στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ 2021-2027. Με τα δεδομένα αυτά, η δημοπράτηση του έργου έχει στοχοθετηθεί εντός του επόμενου τετράμηνου, και η τελική ένταξη του στο νέο ΠΕΠ Αττικής 2021 – 2027, στις αρχές του 2022.

Με βάση το νέο χρονοδιάγραμμα, τα έργα της πρώτης φάσης (συγκοινωνιακά, οδοποιίας, αντιπλημμυρικά κ.τ.λ.), όπως προαναφέρθηκε, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί και να παραδοθούν έως το Σεπτέμβριο του 2021, ενώ η δεύτερη φάση που οδεύει προς δημοπράτηση περιλαμβάνει και το πολυαναμενόμενο  πάρκο στα 600 στρέμματα, το οποίο υπόσχεται να δώσει μεγαλύτερη υπεραξία σε όλη την περιοχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here