Ανεβάζει τον πήχυ για την ελληνική οικονομία η Deutsche Bank προβλέποντας ανάπτυξη 8,7% το 2021. Σύμφωνα με την έκθεση του οίκου,  η ελληνική οικονομία θα γράψει ρεκόρ αυξημένων ρυθμών ανάπτυξης στην Ευρώπη το 2021, ενώ εκτιμάται αυτό θα συνεχισθεί για τα επόμενα δύο χρόνια.

Ειδικότερα, στην έκθεση προβλέπεται ανάπτυξη 4,4% το 2022 και 3,8% το 2023. Επίσης αναφέρεται ότι το έλλειμμα από 6% φέτος θα συρρικνωθεί στο 4% το 2022 και στο 3% το 2023.

Οι αναλυτές περιμένουν έντονες πληθωριστικές τάσεις το 2022. Ειδικότερα ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 2,8% το 2022, ακολουθώντας πτωτική πορεία στο 1,3% το 2023.

Όλα αυτά προβλέπονται σε ένα περιβάλλον όπου η ελληνική οικονομία διαπρέπει, ενώ η Ευρωζώνη μένει στάσιμη. Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα παραμείνει σταθερό στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, όπως επίσης και το πρώτο τρίμηνο του 2022. Κύρια αιτία λέει ο γερμανικός οίκος, είναι ο πληθωρισμός, η μετάλλαξη Όμικρον και η κρίση που παρατηρείται στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Οι αναλυτές αναφέρουν πως υπάρχει περίπτωση η Γερμανία να καταγράψει ύφεση, ωστόσο το σύνολο των οικονομιών των χωρών της ζώνης του ευρώ θα αναπτυχθεί μετά το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Για την αντιμετώπιση των διαταραχών που παρατηρούνται στις εφοδιαστικές αλυσίδες εξαιτίας της πανδημίας και της αύξησης του ενεργειακού κόστους, οι αναλυτές εκτιμούν πως ναι μεν θα υπάρχουν επιπτώσεις στην ανάπτυξη της ευρωζώνης, όμως δεν θα την μειώσουν σημαντικά. Άλλωστε, το Ταμείο Ανάκαμψης και τα μέτρα που έχουν πάρει οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης για να στηρίξουν την ιδιωτική κατανάλωση και τις επιχειρήσεις, έχουν πετύχει τον στόχο τους και έχουν προστατέψει την αγορά.

Όμως ο πληθωρισμός αναμένεται να συνεχίσει να προκαλεί προβλήματα στις οικονομίες και να μειώνει την καταναλωτική δύναμη. Όμως μετά το υψηλό του 4,9% το Νοέμβριο, θα κινηθεί χαμηλότερα το 2022 και θα επανέλθει σε «κανονικούς» ρυθμούς το 2023.

Μεσοπρόθεσμα θα κινηθεί στο 2% εκτιμούν οι αναλυτές. Για το 2022 τα σημαντικότερα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η αγορά είναι το κοκτέιλ πληθωρισμού και μετάλλαξης Όμικρον. Η μετάλλαξη θα συμβάλει στην αύξηση του πληθωρισμού και στις ελλείψεις πρώτων υλών και εργατικού δυναμικού.