Από τον Δημήτρη Μαλλά

 

Δευτέρα μεσημέρι προς απόγευμα και οδεύω προς τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για ορισμένες συναντήσεις. Η ώρα είναι 3.40 μ.μ., η έκθεση ανοίγει στις 4 μ.μ. και για να είμαι ειλικρινής δεν περιμένω να έχει και πολύ κόσμο, δεδομένου ότι είναι ημέρα εργάσιμη, ενώ επιπλέον το Σάββατο και την Κυριακή που άνοιξε τις πύλες της η φετινή ΔΕΘ οι επισκέπτες ήταν τόσοι πολλοί που είχα την αίσθηση ότι όλη η Θεσσαλονίκη πέρασε από τα περίπτερα στη Helexpo. Η έκπληξη, όμως, είναι μεγάλη, όταν βλέπω έξω από την είσοδο αρκετό κόσμο να περιμένει. Ακόμη και μητέρες με παιδιά στα καρότσια ήταν εκεί και περίμεναν κάτω από τον ήλιο προκειμένου να μπουν αμέσως μόλις ανοίξουν οι πόρτες! Απ’ ότι φαίνεται για τη Θεσσαλονίκη, η ΔΕΘ είναι το σημαντικότερο γεγονός της χρονιάς.

Στη ΔΕΘ είχα πολλά χρόνια να «ανέβω». Το γεγονός ότι η τιμώμενη χώρα ήταν οι ΗΠΑ και πλήθος αμερικανικών εταιρειών από το χώρο της τεχνολογίας και όχι μόνο αποφάσισαν να συμμετέχουν ήταν ένας λόγος να κάνω το ταξίδι στη Θεσσαλονίκη. Και δεν μπορώ να πω ότι απογοητεύτηκα. Όπως μου έλεγαν και οι συνάδελφοι από τη Θεσσαλονίκη, το επίπεδο της φετινής έκθεσης είναι αρκετά βελτιωμένο σε σχέση με το παρελθόν. Και η αλήθεια είναι πως από πλευράς περιεχομένου, υπήρχαν εταιρείες και εκδηλώσεις που άξιζε κανείς να παρακολουθήσει. Μάλιστα, οι παρουσιάσεις ήταν τόσες πολλές και ενδιαφέρουσες που υπήρχαν στιγμές που δεν ήξερες ποια να επιλέξεις.

Η δημιουργία ενός περιπτέρου για την Ψηφιακή Ελλάδα (Digital Greece) ήταν επίσης μία ενδιαφέρουσα προσθήκη, καθώς μπορούσες να συναντήσεις σε αυτό ανθρώπους από περισσότερα από 100 εταιρείες και οργανισμούς από το χώρο των startups και γενικότερα αυτόν της καινοτομίας. Η προσπάθεια ήταν καλή, μπορούσε, φυσικά, να γίνει και καλύτερη αλλά άκουσα από αρκετούς γνωστούς ότι μία επίσκεψη στο συγκεκριμένο περίπτερο (αρ. 12) ήταν αρκετή για να τους δώσει μία νότα αισιοδοξίας για το μέλλον της Ελλάδας.

Έκανα μία γρήγορη περιήγηση μέσα σε όλα τα περίπτερα και η αίσθηση που αποκόμισα ήταν ότι η ΔΕΘ είναι μία έκθεση δύο …ταχυτήτων. Τα μισά περίπτερα έβλεπες μεγάλες εταιρείες, οργανισμούς του δημοσίου τομέα αλλά και ερευνητικά ιδρύματα με ωραία στημένους χώρους που έδειχναν νέα προϊόντα και τεχνολογικές καινοτομίες, και τα υπόλοιπα μισά ήταν γεμάτα από μικρές βιοτεχνίες από όλη την Ελλάδα αλλά και γειτονικές χώρες που πωλούσαν αγροτικά προϊόντα, είδη ένδυσης και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Το πιο ενδιαφέρον ήταν, μάλιστα, ότι σε αυτά τα περίπτερα ήταν που είχε τον περισσότερο κόσμο και είναι αξιοσημείωτο ότι το περίπτερο με τους οργανισμούς του δημοσίου τομέα ήταν εντελώς άδειο από επισκέπτες!

Την ίδια στιγμή, μέσα ακριβώς σε αυτά τα περίπτερα, ειδικά σε εκείνο των εμπορικών επιμελητηρίων, έβρισκες και εταιρείες τεχνολογίας και καινοτομίας, οι οποίες, όμως, χάνονταν μέσα στο πλήθος από αγροτικά προϊόντα και είδη ένδυσης και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς που υπήρχε εκεί μέσα.

Όπως, επίσης, είναι ενδιαφέρον ότι στα περίπτερα των μεγάλων εταιρειών έβλεπες τα στελέχη τους να κάνουν συναντήσεις με εταιρικούς πελάτες ή εκπροσώπους οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης για να προχωρήσουν σε σημαντικές εμπορικές συμφωνίες ή για την υλοποίηση εξαιρετικά ενδιαφέροντων και μεγάλων projects. Και δίπλα τους μπορεί να περνούσαν οικογένειες με παιδιά και μωρά που έκαναν τη βόλτα στην έκθεση τους.

Η ΔΕΘ είναι μία έκθεση που απευθύνεται σε καταναλωτές. Όμως, η αίσθηση που αποκόμισα είναι ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί και σε έναν τόπο συνάντησης των ελληνικών επιχειρήσεων, όπως, φυσικά, και να προσελκύσει εταιρείες από το εξωτερικό και να εξελιχθεί σε έναν σημαντικό επιχειρηματικό προορισμό. Βέβαια, δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να γίνει κάτι τέτοιο ή πως είναι εφικτό να διαχωρίσεις το B2C κομμάτι από το Β2B κομμάτι. Όπως επίσης αναρωτιέμαι κατά πόσον το 2019 με τιμώμενη χώρα την Ινδία θα υπάρξουν οι συμμετοχές εκείνες που θα δημιουργήσουν εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον. Ευελπιστώ ότι αυτά είναι ερωτήματα που θα απασχολήσουν από την επόμενη εβδομάδα τους αρμόδιους, στους οποίους πρέπει να αναγνωρίσει κανείς ότι τα τελευταία χρόνια έχουν καταφέρει να δώσουν στη ΔΕΘ ένα σημαντικό μέρος από την παλιά αίγλη της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ