Οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε προσφέρουν ευελιξία, την οποία τα κράτη – μέλη της Ένωσης οφείλουν να την εκμεταλλευτούν για την ανάπτυξη των οικονομιών τους, σύμφωνα με την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Επιπρόσθετα, σημείωσε πως απαιτούνται τόσο “διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όσο και στοχευμένες για να επιτευχθεί η τόνωση της οικονομίας”.

Στο επίκεντρο η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε εκτενώς και καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως η μετάβαση προς την «κλιματική ουδετερότητα» μέχρι τα μέσα του αιώνα πρέπει να επιτευχθεί «με βιώσιμο τρόπο», πράγμα που σημαίνει πως πρέπει να συμπεριλάβει εργαζομένους, περιφέρειες και κυβερνήσεις που εξακολούθούν να βασίζονται στον άνθρακα για τις θέσεις εργασίας, τις ενέργειακές ανάγκες και την οικονομική ανάπτυξη.

Η φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε «αλλαγή που θα αγγίξει κάθε τμήμα της κοινωνίας μας και της οικονομίας μας» στη διάρκεια της πενταετούς θητείας της. «Και θα το πράξουμε επειδή είναι αυτό που πρέπει να πράξουμε, όχι επειδή είναι εύκολο», τόνισε. «Είμαστε έτοιμοι, η Ευρώπη είναι έτοιμη. Το μήνυμά μου είναι απλό: ας αρχίσουμε τη δουλειά».

Ε.Ε και Κράτος δικαίου

Η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ακόμη πως το κράτος δικαίου πρέπει να επικρατεί παντού στην Ε.Ε., σηματοδοτώντας ότι δεν θα υπάρξει ανοχή για τις εθνικιστικές κυβερνήσεις στην Πολωνία και την Ουγγαρία, οι οποίες βρίσκονται σε διένεξη με την Ε.Ε. αναφορικά με την τήρηση δημοκρατικών κριτηρίων. «Δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός όσον αφορά τον σεβασμό του κράτους δικαίου. Δεν θα υπάρξει ποτέ», τόνισε απευθυνόμενη στους ευρωβουλευτές.

Ε.Ε και εξωτερικά σύνορα

«Η μετανάστευση δεν θα φύγει, θα μείνει μαζί μας», δήλωσε απευθυνόμενη στους ευρωβουλευτές. «Είναι μια τραγωδία το γεγονός ότι μια μητέρα στο Βιετνάμ δέχεται μήνυμα από την κόρη της στην Ευρώπη που λέει ότι δεν έχει χώρο να αναπνεύσει», δήλωσε συγκεριμένα η φον ντερ Λάιεν αναφερόμενη στο μήνυμα που εστάλη από μία γυναίκα μεταξύ των 39 μεταναστών που βρέθηκαν νεκροί τον περασμένο μήνα μέσα σε φορτηγό στη Βρετανία. Οι μετανάστες που μένουν στην Ευρώπη θα πρέπει να ενσωματώνονται, «όμως πρέπει επίσης να εξασφαλίζουμε ότι αυτοί που δεν έχουν δικαίωμα να μείνουν, θα επιστρέφουν στην πατρίδα τους», τόνισε η φον ντερ Λάιεν.

Τι είπε για Brexit

Την υπόσχεση ότι θα συνεργαστεί στενά με τη Βρετανία για να συντονίσει την αποχώρησή της από την Ε.Ε έδωσε η επικεφαλής της Κομισιόν.

«Όλοι γνωρίζουμε πως ένα μέλος της οικογένειάς μας προτίθεται να εγκαταλείψει την ένωσή μας», είπε προκαλώντας χειροκροτήματα και φωνές από λίγους Βρετανούς ευρωβουλευτές που κρατούσαν βρετανικές σημαίες.

Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές θα χαρούν που μια «πολύ, πολύ μικρή ομάδα σ’ αυτό το σώμα δεν θα μπορεί πια να κάνει τόσο θόρυβο», πρόσθεσε σε μια προφανή αναφορά στους βουλευτές του κόμματος του Brexit.

«Θα είμαι πάντα υπέρ της παραμονής», τόνισε η φον ντερ Λάιεν. «Παρά το Brexit, οι δεσμοί και η φιλία ανάμεσα στους λαούς μας είναι άρρηκτοι», πρόσθεσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here