Υπεγράφη η συμφωνία  για την απόκτηση από τον ΔΕΣΦΑ του 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Gastrade ΑΕ, της εταιρείας που αναπτύσσει το έργο για τον πλωτό σταθμό υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη.

Η τελετή υπογραφής της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού περιβάλλοντος και ενέργειας Κ. Χατζηδάκη, με τον ΔΕΣΦΑ να εκπροσωπείται από τον διευθύνοντα σύμβουλο Νικόλα Μπατιλάνα και την Gastrade από την ιδρυτή μέτοχο και πρόεδρο του ΔΣ Ελμίνα Κοπελούζου.

Ταυτόχρονα, υπογράφηκε και το νέο Συμφωνητικό Μετόχων της Εταιρείας από τους υφιστάμενους μετόχους, κα. Ελμίνα Κοπελούζου, GasLog Cyprus InvestmentsLtd και ΔΕΠΑ Εμπορίας, την BulgartransgazEAD, την Εταιρεία και τον νέο μέτοχο.

Δείτε επίσης: Γιατί το αμερικάνικο LNG «παίρνει κεφάλι» έναντι του ρωσικού φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά;

Όπως επισημαίνεται από το ΔΕΣΦΑ, η συμφωνία η οποία υπόκειται στην έγκριση των αρμόδιων ελληνικών ή / και ευρωπαϊκών αρχών, είναι το αποτέλεσμα μιας ενδελεχούς διαδικασίας δέουσας επιμέλειας (due diligence) σε οικονομικές, εμπορικές, νομικές και κανονιστικές πτυχές του έργου. Η κατασκευή της συγκεκριμένης υποδομής στην Ελλάδα θα συμβάλει ενεργά στην ενεργειακή ασφάλεια, ρευστότητα και αποδοτικότητα της χώρας και θα ενισχύσει τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στη ΝΑ Ευρώπη, προσφέροντας ευκαιρίες για νέες εξαγωγές φυσικού αερίου στην περιοχή.

Το FSRU θα βρίσκεται 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με χωρητικότητα αποθήκευσης ΥΦΑ έως 170.000 κυβικά μέτρα και δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου που θα υπερβαίνει τα 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Η πλωτή μονάδα θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου της Ελλάδας με αγωγού μήκους 28 χλμ.,μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι την Ουγγαρία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Πρόκειται για ένα κρίσιμο Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (Ενδιαφέροντος (PCI – Project of Common Interest – Κανονισμός 347/2013 της ΕΕ), ένα έργο προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο ενισχύει την ασφάλεια του εφοδιασμού, διαφοροποιεί τις πηγές και τις οδούς του ενεργειακού εφοδιασμού, ενισχύει την ανάπτυξη ανταγωνισμού και υποστηρίζει τη δημιουργία ενός Κόμβου Συναλλαγών Φυσικού Αερίου (Hub) στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με προφανή οφέλη για όλους τους τελικούς καταναλωτές. Ο τερματικός σταθμός αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές του 2023.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ