Πλοίο χωρητικότητας 3.000 κ.μ. περίπου, τύπου LNG bunkering,  το πρώτο πλοίο αυτού του είδους στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο θα κατασκευάσει η ΔΕΠΑ.

Το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ και θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος Blue HUBS. Υπενθυμίζουμε ότι προ ημερών είχε υπογραφεί η σύμβαση επιχορήγησης μεταξύ της ΔΕΠΑ και της INEA (Φορέα Διαχείρισης Χρηματοδοτούμενων Έργων της Ε.Ε.) για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

H χρήση του LNG στη ναυτιλία, ιδίως σε ορισμένες κατηγορίες πλοίων όπως τα σκάφη ακτοπλοΐας, αποτελεί την καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση των αυστηρότερων περιβαλλοντικών απαιτήσεων που θα ισχύουν παγκοσμίως για τα ναυτιλιακά καύσιμα από τις αρχές του 2020 (MARPOL Annex VI), αλλά και νέων περιβαλλοντικών απαιτήσεων που πιθανότατα θα επιβληθούν στη συνέχεια.

Η ΔΕΠΑ προωθεί συστηματικά τη χρήση του LNG στη ναυτιλία, ως συντονιστής και εταίρος του επίσης συγχρηματοδοτούμενου από την Ε.Ε. προγράμματος POSEIDON MED II.

Η ΔΕΠΑ θα είναι συντονιστής και εταίρος και του νέου προγράμματος BlueHUBS, το οποίο είναι κοινό πρόγραμμα Ελλάδας και Κύπρου, αποτελεί συνέχεια και εφαρμογή του POSEIDON MED II και έχει σαν αντικείμενο την κατασκευή των πρώτων μέσων τροφοδοσίας LNG για την ικανοποίηση ναυτιλιακών και άλλων αναγκών στον τομέα των μεταφορών στις δύο χώρες. Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 66 εκατ. €, συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. σε ποσοστό 30% και θα υλοποιηθεί την περίοδο 2019-2022.

Η χρηματοδότηση από την Ε.Ε. του προγράμματος BlueHUBS υποστηρίχθηκε με κοινή επιστολή 13 Ελλήνων Ευρωβουλευτών τον Ιούνιο του 2018 προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here