του Ιωάννη Ρουκά

Μια εβδομάδα πριν τις Ευρωεκλογές και τον Α’ Γύρο Περιφερειακών και Δημοτικών Εκλογών, η Χώρα ζει σε περιβάλλον «σκαφάτων», 13ης «σύνταξης» (προεκλογικού χαρτζιλικιού όπως λέει η Αντιπολίτευση), Πολάκη, Κουφοντίνα κλπ.

Από την άλλη μεριά, οι γνωστοί ξινοί τεχνοκράτες, τα «γκρι κουστούμια», τηρούν στάση αναμονής στο ΧΑΑ, ενώ παράλληλα ξένοι Οίκοι προβλέπουν «Ανάπτυξη» της τάξης του 1,3% για φέτος.

Παράλληλα, η Εθνική Τράπεζα ανακοινώνει το πλάνο της για νεα εθελουσία έξοδο στελεχών της, αναδιοργάνωση της καθώς και δραστική μείωση του κόκκινου χαρτοφυλακίου της σε μόλις 5% έως το 2022.

Επιπρόσθετα, τα αποτελέσματα του πολύπαθου εξωδικαστικού έφτασαν επιτέλους σε ενα νούμερο της τάξης των 2.000 ρυθμίσεων (ένας αγρότης μέσα σε αυτούς…). Ενώ δυστυχώς το κοντέρ γράφει για καθυστερήσεις σε όλους τους άλλους που περιμένουν μήνες μια απάντηση (που συνήθως είναι αρνητική).

  • «Φοβόμαστε να υπογράψουμε» δήλωσε Διευθύνων Σύμβουλος Συστημικής Τράπεζας σε Συνέδριο του ΟΕΕ.

Τέλος, οι 120 δόσεις δεν είναι 120 για τις επιχειρήσεις που δίνουν δουλειά σε εκατομμύρια ανθρώπους που θα μπορούσαν έτσι να ανασάνουν, ενώ τους προτρέπει η κυρία Παπανάτσιου να κάνουν αίτηση στον Εξωδικαστικό, όπου κάποιοι από τους πιο σκληρούς Πιστωτές, χωρίς να πιστοποιείται αυτό από τα παρεχόμενα στοιχεία αλλά και δικαιώματα που τους δίνει ο ίδιος ο Νόμος, «κρίνουν» ότι οι οφειλέτες έχουν μεγαλύτερη ικανότητα αποπληρωμής και έτσι οι 120 είναι (χωρίς κούρεμα των εντελώς παράλογων προσαυξήσεων), 60, 80, με αποτέλεσμα ούτε το Κράτος να εισπράττει ούτε οι εταιρείες να ανασαίνουν.

Αλλά δεν πειράζει.

Τον τελευταίο μήνα, το Δημόσιο «χρέωσε», τιμολογησε άλλα 468 εκατ. € σε όλους μας, που φυσικά δεν εισέπραξε, τα οποία ούτε να πληρώσει κανείς μπορεί, αλλά ούτε να ρυθμίσει μέσω των υπαρχόντων εργαλείων (είπαμε παραπάνω..).

Αλλά δεν πειράζει.

Τώρα έχουμε εκλογές μπροστά που πρέπει να κερδίσουμε. Τι κι αν οι κακοί εταίροι μας, λένε ότι θα δούμε τις παροχές ΜΕΤΑ τις εκλογές. Εμείς τα τάξαμε. Μάλιστα δώσαμε και το επίδομα άμεσα για να έχουν όλοι και κάτι θετικό να θυμούνται πριν ρίξουν στην κάλπη την ψήφο τους. Ενώ κάποιοι άλλοι, τους λένε ότι πρέπει να έρθουν επενδύσεις, να δημιουργήσουμε εισόδημα, δουλειές, κέρδη και ΜΕΤΑ θα πάρουμε μισθούς κλπ.

Αλλά δεν πειράζει.

Ας πάρουμε τώρα την κουτσουρεμένη «13η σύνταξη» και μετά βλέπουμε πως θα τη βγάλουμε.

Εξάλλου τι είχαμε πει το 2015;

«Καλά, ας κάνει από τα 10 τα 5 ότι θα κάνει και θα είμαστε μια χαρά…».

Τώρα έχουμε εκλογές. Δεν θέλουμε να ακούμε ούτε για απαισιοδοξία, ούτε για εγκράτεια, ούτε για μακροπρόθεσμα σχέδια.

ΤΩΡΑ τι κάνουμε. Τώρα έχουμε εκλογές

 

{Ο κ. Ιωάννης Ρουκάς Οικονομολόγος Πρόεδρος Ομάδος Διοίκησης Ελληνικού Ινστιτούτου Οικονομικής Διοίκησης ΕΕΔΕ – Μακεδονίας}.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here