Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Η Munich Re έστειλε μήνυμα ότι η χρηματοοικονομική της θέση παραμένει εύρωστη μεν, πλην όμως οι ζημίες και η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού την καθιστούν επιφυλακτική και ως εκ τούτου δεν «αποτολμά» να θέσει νέο στόχο για τη φετινή της κερδοφορία, μετά την απόσυρση την 1ηΑπριλίου του προηγούμενου στόχου (για κέρδη 2,8 δις. ευρώ φέτος) που είχε τεθεί προ COVID-19. Ο γερμανικός αντασφαλιστικός κολοσσός δήλωσε βέβαιος ότι, παρά τις προκλήσεις, είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Ειδικά όσον αφορά το σκέλος του παθητικού στον ισολογισμό της, η Munich Re παρατήρησε ότι αν και αποτελεί συνήθη πρακτική να εξαιρούνται οι πανδημίες από την (αντ)ασφαλιστική κάλυψη σε πολλές γραμμές του κλάδου γενικών ασφαλίσεων, εντούτοις ο COVID-19 έχει οδηγήσει σε διεύρυνση των ασφαλισμένων ζημιών, εν πολλοίς λόγω της ακύρωσης ή αναβολής μεγάλων γεγονότων όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες. «Βλέπουμε επίσης απώλειες σε άλλες γραμμές δραστηριότητας λόγω της οικονομικής καθίζησης», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι για το α’ τρίμηνο του έτους, η Munich Re ανακοίνωσε ζημίες συνδεόμενες με τον κορωνοϊό της τάξης των 800 εκατ. ευρώ, που είχαν ως αποτέλεσμα τα καθαρά της κέρδη να υποχωρήσουν κατά 65%, στα 221 εκατ. ευρώ.

Στους κλάδους ζωής και υγείας, o όμιλος σημείωσε ότι το μέγεθος των ζημιών θα εξαρτηθεί από την πορεία των θανάτων ανά τον κόσμο, ιδίως στην Βόρειο Αμερική που βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας αυτή τη στιγμή.

Οσον αφορά στο ενεργητικό, η Munich Re παρατηρεί ότι ο συνδυασμός υψηλής μεταβλητότητας στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου και εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων θα διατηρηθεί για το ορατό μέλλον. «Αυτό επηρεάζει τον δείκτη φερεγγυότητάς μας, παρότι οι παρενέργειες αμβλύνθηκαν χάρη στην χρήση εργαλείων αντιστάθμισης κινδύνου και την ευρεία διαφοροποίηση των επενδύσεών μας”. Στο τέλος Μαρτίου, ο δείκτης φερεγγυότητας της Munich Re είχε διαμορφωθεί στο 212%, δηλαδή εντός του επιθυμητού ορίου διακύμανσης 175-220%.

«Οι απώλειες που προκλήθηκαν από τον κορωνοϊό και την επιβράδυνση της οικονομίας λόγω της πανδημίας θα έχουν σημαντικές βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις και για τη Munich Re. Τούτου λεχθέντος, ο κορωνοϊός κατέδειξε ευκρινώς την αξία της ασφάλισης και αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα ανοίξει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον», κατέληξε ο γερμανικός όμιλος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here