Μετά το δυνατό rebound της Wall Street η UBS και η Capital Economics, έρχονται να αναπτερώσουν το ηθικό των επενδυτών διεθνώς, με θετικές επισημάνσεις για την οικονομία και τις μετοχές. Και οι δύο οίκοι εκτιμούν πως η οικονομική ανάπτυξη και το ράλι στις μετοχές, δεν θα σταματήσουν ακόμα κι αν καθυστερήσουν λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.

Η UBS εκτιμά ότι το πρόσφατο ξεπούλημα στις μετοχές, αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες για εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα η οποία θα μπορούσε να καθυστερήσει την επιστροφή στην οικονομική ομαλότητα. Αλλά ο οίκος σημειώνει ότι η θετική συγκυρία για το άνοιγμα της οικονομίας, θα συνεχιστεί.

Το βασικό σενάριο της ελβετικής τράπεζας είναι ότι τα εμβόλια παραμένουν σε γενικές γραμμές αποτελεσματικά έναντι των μεταλλάξεων, γεγονός που καθιστά πιο πιθανό ότι οι κυβερνήσεις θα κοιτάξουν πέραν των αυξανόμενων επιπέδων των ημερήσιων κρουσμάτων.

Η UBS αναφέρει ότι οι αγορές μετοχών μπορούν να συνεχίσουν το ράλι, με «ηγέτες» των αποδόσεων τους κλάδους της ενέργειας και των χρηματοοικονομικών  όπου και εντοπίζονται οι μεγαλύτερες ευκαιρίες για βραχυπρόθεσμα κέρδη λόγω και της μεγάλης τους έκθεσης στο «άνοιγμα» της οικονομίας και στην ανάκαμψη.

Η Capital Economics επισημαίνει πως το πρόσφατο ξεπούλημα αντικατοπτρίζει την επαναξιολόγηση του από τους επενδυτές του «στοιχήματος» για την ανάκαμψη της οικονομίας που ήταν ήδη σε εξέλιξη. Αν και ο S&P 500 είχε βρει στηρίγματα σε μία σειρά ανθεκτικών στην πανδημία εταιρειών τεχνολογίας, οι περισσότεροι άλλοι σημαντικοί δείκτες μετοχών δέχτηκαν πιέσεις.

Βασικός παράγοντας σε αυτήν την επαναξιολόγηση είναι οι φόβοι ότι η τελευταία αύξηση των κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης Δέλτα , θα μπορούσε να καθυστερήσει ή ακόμη και να εκτροχιάσει την παγκόσμια ανάκαμψη. Αυτό προσέθεσε στις ανησυχίες ότι ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης μπορεί να έχει ήδη κορυφωθεί – τουλάχιστον στις ΗΠΑ – και ότι η Fed μπορεί να οδεύει προς τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής πολύ σύντομα.

Αν και δεν μπορεί να προβλεφθεί η πορεία της πανδημίας, η Capital Economics, προς το παρόν δεν προβλέπει ότι η εξάπλωση της Δέλτα θα αποτελέσει σημαντική απειλή για την οικονομική ανάκαμψη, τουλάχιστον σε ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο. Αμφιβάλλει επίσης ότι η Fed θα κάνει ένα τεράστιο σφάλμα και θα βιαστεί να αλλάξει την πολιτική της και εκτιμά ότι θα ακολουθήσει μια πολύ προσεκτική και σταδιακή προσέγγιση σε ότι αφορά τη σύσφιξη των μέτρων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here