του Κωστή Χατζηδάκη
«Δείτε την εικόνα σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας και πείτε μου αν πρέπει να συμβιβαστούμε με αυτή την εικόνα. Κι αν ο Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει την εντολή να συμβιβαστεί με αυτή την εικόνα. Πας σε πολλές περιοχές και βλέπεις ένα σπίτι και δίπλα ένα μαντρί και δίπλα ένα ξενοδοχείο και δίπλα ένα θερμοκήπιο. Μας έχει ξεπεράσει στα τοπικά πολεοδομικά σχέδια όλη Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Αλβανίας. Λοιπόν εμείς δεν συμβιβαζόμαστε με αυτό. Έχουμε εντολή από τον ελληνικό λαό να προχωρήσουμε μπροστά σε όλες τις ανάγκες ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις που εκσυγχρονίζουν την Ελλάδα. Και έτσι προχωρούμε.
Εμείς λοιπόν κυρίες και κύριοι, όλη ομάδα που συνετέλεσε σε αυτό το νομοσχέδιο, είμαστε περήφανοι για αυτήν την μεγάλη τομή στην πολεοδομία και στη χωροταξία, που επιχειρεί να βάλει μία τάξη στο χάος όσο περισσότερο γίνεται. Γιατί σωστά επισημάνθηκε από πολλούς συναδέλφους, το βλέπουμε με μια ματιά γύρω μας και στην Αθήνα και στις άλλες πολλές και στα χωριά ότι το χάος έχει μεγαλώσει και τις τελευταίες δεκαετίες τόσο πολύ που προφανώς δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί πλήρως ούτε με αυτό ούτε και με άλλα νομοσχέδια. Αλλά πρέπει να ρίξουμε μια πέτρα στο τέλμα.
Πρέπει κάτι να κάνουμε. Εγώ τουλάχιστον δεν θα ήμουν εντάξει με την συνείδησή μου αν από το φόβο του όποιου πολιτικού κόστους εμένα άπρακτος και μιλούσα θεωρητικά υπέρ της Ευρώπης και των μεταρρυθμίσεων, αλλά στην πράξη συνέχιζα πολιτικές Μαυρογιαλούρου. Διότι περί αυτού πρόκειται.
- Το νομοσχέδιο, λοιπόν, αυτό κάνει μια σειρά από συγκεκριμένες τομές, οι οποίες θα έχουν αντανάκλαση στη ζωή, στην οικονομία και στην καθημερινότητα αμέσως μετά την ψήφισή του».
Οι σημαντικότερες τομές του νομοσχεδίου
«Το νομοσχέδιο αυτό πράγματι είναι φιλικότερο στις επενδύσεις που είναι προϋπόθεση για να προχωρήσει μπροστά η χώρα, δεν γίνεται με ευχές και προσευχές. Είναι φιλικότερο προς τις επενδύσεις, γιατί εκσυγχρονίζει το καθεστώς των χρήσεων γης, μας απαλλάσσει από ένα σοβιετικό μοντέλο υπερ-ρύθμισης που δεν επιτρέπει σε ιδιοκτήτες και επενδυτές να κάνουν τη δουλειά τους! Κάνει τα πράγματα πιο ευέλικτα. Πιο σαφή. Συνδέει αυτά που ισχύουν στην πολεοδομία και την χωροταξία με αυτά που ψάχνει το Υπουργείο Οικονομικών. Μιλάμε πια με την ίδια γλώσσα. Θα μιλάνε όλες οι υπηρεσίες με την ίδια γλώσσα.
Δεύτερον, κάνουμε μια παρέμβαση που δεν τόλμησε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ τα 4,5 χρόνια που κυβέρνησε: περιορίζουμε τη δόμηση για την επιχειρηματική δραστηριότητα όταν είναι άτακτη. Περιορίζουμε τους σχετικούς συντελεστές για τη βιομηχανία κατά 33%! Εμείς που δήθεν υπηρετούμε τα μεγάλα συμφέροντα κάνουμε κάτι που εσείς δεν κάνατε! Και βέβαια την ίδια στιγμή δίνουμε κίνητρα για την οργανωμένη επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα στα Επιχειρηματικά Πάρκα, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. Εκεί δίνουμε παραπάνω συντελεστές.
Εμείς αντιμετωπίζουμε –και πιστεύω σε στέρεες βάσεις για πρώτη φορά από το 1978- το αίτημα διαφόρων ιδιοκτητών και ιδιαίτερα των ιδιοκτητών διατηρητέων, με τη μεταφορά συντελεστή δόμησης. Το κάνουμε στηριζόμενοι στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και μέσω της ίδρυσης της Ψηφιακής Τράπεζας Γης. Εμείς το κάνουμε προσεκτικά, χωρίς μεγάλα βήματα για να είναι στέρεα η μεταρρύθμιση αυτή. Αυτή η παρέμβαση θα μείνει.
Εμείς προχωρούμε σε μια σειρά από φιλικές για τους μηχανικούς και τους πολίτες παρεμβάσεις στο Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, μετά και από προτάσεις του ΤΕΕ, του τεχνικού κόσμου. Δεν παρεμβαίνουμε στον όγκο των κτιρίων, επιτρέπουμε όμως μεγαλύτερη ευελιξία εντός των κτιρίων. Δηλαδή επιτρέπουμε στους μηχανικούς και τους ιδιοκτήτες να έχουν μια μεγαλύτερη δυνατότητα να διαμορφώνουν εσωτερικά τα κτίρια. Προφανώς δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος που να το θεωρεί αρνητικό να μην κάνουμε κουμάντο μέσα στο σπίτι των ανθρώπων, όταν αυτό δεν αφορά θέματα τεχνικά και θέματα ασφάλειας.
Εμείς απαλλάσσουμε από την ομηρία των αιώνιων ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων πολλούς ιδιοκτήτες σε όλη την Ελλάδα. Οι Δήμοι –και κανένας μας- δεν μπορεί να λειτουργεί παρά το Σύνταγμα και να δεσμεύουμε τις περιουσίες των συμπολιτών μας χωρίς να τις αξιοποιούμε! Και μάλιστα επ’ άπειρον! Λέμε «Δήμαρχε, μια τετραετία το δέσμευσες. Δεύτερη τετραετία το δέσμευσες. Αλλά κάνε κάτι, βρες έναν τρόπο να το αξιοποιήσεις: «Δεν είμαστε ανελεύθερο καθεστώς, προστατεύεται το δικαίωμα της ιδιοκτησίας σε αυτή την χώρα και πάντως εμείς από την πλευρά μας αυτό το λέμε ξεκάθαρα. Και βεβαίως δίνουμε τη δυνατότητα στους Δήμους -και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και μέσω του Πράσινου Ταμείου- να χρηματοδοτηθούν και να προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση και αυτό είναι απολύτως σαφές.
Εμείς είμαστε που κάνουμε μια σειρά από καινοτομίες, όπως η απόσυρση ορόφων και κτιρίων με κίνητρα σε βεβαρημένες γειτονιές περιβαλλοντικά και κλιματικά. Δίνουμε κίνητρα στους ιδιοκτήτες να γκρεμίζουν ορόφους ή κτίρια με τη δυνατότητα να επεκταθούν κατά πλάτος ή κατά μήκος, προκειμένου οι γειτονιές να γίνουν πιο φιλικές στους πολίτες.
Και εμείς είμαστε που σήμερα -Παγκόσμια Ημέρα για τους συνανθρώπους μας με αναπηρία- φέρνουμε στη Βουλή ρυθμίσεις για την προσβασιμότητα των αναπήρων. Φέρνουμε ρυθμίσεις για τα ασανσέρ, τα πλατύσκαλα, τις ράμπες προκειμένου να μην μιλάμε θεωρητικά για τους συνανθρώπους μας αυτούς, αλλά να κάνουμε κάτι συγκεκριμένο. Και ελπίζω ότι η Βουλή των Ελλήνων ομοφώνως θα εγκρίνει τουλάχιστον αυτό το άρθρο!».
Για την Κεντρική Υπηρεσία Δόμησης
«Στην χωροταξική τροπολογία φέρνουμε μια ρύθμιση που επικρίθηκε, για την Κεντρική Υπηρεσία Δόμησης. Γιατί θα μπορεί το Υπουργείο να παρεμβαίνει σε μερικές περιπτώσεις. Τι θέλουμε; Το Υπουργείο να είναι το αλεξικέραυνο. Να δέχεται κριτική από τους πολίτες, την αντιπολίτευση, τους φορείς από τους πάντες, αλλά να είναι θεατής της κατάστασης! Να υπάρχουν αδύναμες ΥΔΟΜ σε Δήμους, να διαιωνίζεται το θέμα, να υπάρχουν τα φαινόμενα που εσείς οι ίδιοι καταγγείλατε, αλλά να αντιμετωπιστεί το θέμα ελπίζοντας σε κάποιο θαύμα!
Εκείνο που κάνουμε είναι ότι δίνουμε προτεραιότητα με τη λογική που έχει και ο νόμος για τις στρατηγικές επενδύσεις, προκειμένου μερικά σημαντικά projects να προχωρούν γρηγορότερα. Δηλαδή των στρατηγικών επενδύσεων, αυτών που είναι στο ΕΣΠΑ πάνω από 500.000 ευρώ. Αυτά που είναι πάνω από 3.000 τετραγωνικά. Για να γίνει κάτι στον τόπο. Για να προχωρήσουμε! Να γίνουν επενδύσεις! Να ανοίξουν δουλειές! Να έρθει η ανάπτυξη! Και δεν θα σας κάνουμε το χατίρι να παραμείνουμε άπρακτοι, έτσι ώστε στο τέλος της 4ετίας να μας κρίνετε για το χάος που κληρονομήσαμε από εσάς το οποίο με την απραξία θα είχε διαιωνισθεί και με εμάς!
Βάζουμε τέλος στη φάμπρικα με τους ναΐσκους και τα ναΰδρια
«Επίσης, εμείς, που δήθεν δεν έχουμε ευαισθησία για το περιβάλλον, που είμαστε συντηρητικοί με την αρνητική έννοια του όρου που προσδίδετε εσείς.
Κάνουμε μια ρύθμιση, βάζοντας τέλος στη φάμπρικα με τους ναΐσκους και τα ναΰδρια, δηλαδή τους μικρούς ναούς που χρησιμοποιούνται προσχηματικά προκειμένου να χρησιμοποιούνται ως όχημα για να κάνουν αυθαίρετες κατασκευές, ιδιαίτερα στα νησιά μας. Με αυτό το νομοσχέδιο και με την τροπολογία – που σας είδα να αντιδράτε- αυτή η πρακτική τελειώνει! Και αυτό έχει την υπογραφή της Νέας Δημοκρατίας».
Για την εκτός σχεδίου δόμηση
«Με αυτό το νομοσχέδιο αντιμετωπίζουμε την εκτός σχεδίου δόμηση. Πράγματι η αρχική εκδοχή του νομοσχεδίου ήταν πιο φιλόδοξη και δεν το κρύψαμε. Και αφορούσε και τα κάτω και τα πάνω των 4 στρεμμάτων οικόπεδα. Γιατί αλλάξαμε άποψη; Διότι σωστά επισημάνθηκε στη διαβούλευση ότι το κράτος, με έναν νόμο του ΠΑΣΟΚ το 2003, είχε δώσει τη βεβαιότητα σε όλους τους ιδιοκτήτες πάνω από 4 στρέμματα ότι μπορούν να χτίζουν –το έγραφε ο νόμος- χωρίς να υπάρχει μέτωπο σε δρόμο. Επομένως χιλιάδες συμπολίτες μας είχαν ήδη αγοράσει τέτοια τεμάχια ή τα είχαν ήδη και είχαν τη βεβαιότητα ότι μπορούν να προχωρήσουν μπροστά. Και επειδή εμείς δεν είμαστε έτοιμοι αύριο το πρωί να λύσουμε τα θέματα με τα πολεοδομικά σχέδια και με τους δρόμους και τις σχετικές εκκρεμότητες, είπαμε αυτό το θέμα να συνδεθεί με τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια. Αλλά αυτός δεν είναι λόγος να μην προχωρήσουμε με τις παρεκκλίσεις, οι οποίες εισήχθησαν για πρώτη φορά το 1962 στην Ελλάδα.
Αυτήν την πολιτική τη συνδυάζουμε με μεταβατικά μέτρα. Υπάρχουν τα δύο χρόνια προσαρμογής για να βγει η οικοδομική άδεια, υπάρχει περαιτέρω παράταση αν σε μπλοκάρει το δασαρχείο ή η αρχαιολογική υπηρεσία και έχεις και άλλα 4 χρόνια για να κτίσεις, δηλαδή εάν βιάζεσαι έχεις μίνιμουμ 6 χρόνια. Και αν δεν βιάζεσαι, θα πας εκεί που είναι το 20% της χώρας. Στο 20% της χώρας υπάρχουν Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και δεν κατέρρευσε κανένας εκεί. Ο κ. Βλάχος αναφέρθηκε σε διάφορες περιοχές της Αττικής και εγώ αναφέρθηκα σε 3 δήμους του νομού Λασιθίου. Γιατί δηλαδή στο Λασίθι το πράγμα πάει ομαλά και δεν θα πάει στα Χανιά; Κρήτη είναι και το ένα Κρήτη είναι και το άλλο.
Και ας το πάρουμε χαμπάρι. Η ιδιοκτησία δεν θα έχει καμία αξία εάν αφήσουμε και γίνουν όλα μπάχαλο. Το νομοσχέδιο αυτό λοιπόν είναι απέναντι στην μπαχαλοποίηση. Και για αυτό είναι μια πολύ μεγάλη τομή».
Τσάμπα κακιά και κακιασμένη αντιπολίτευση από τον ΣΥΡΙΖΑ
«Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι γεμάτη από τσάμπα κακία. Μας κάνετε μια κακιασμένη αντιπολίτευση και όσα έλεγε η Αριστερά για τη χωροταξία, για την πολεοδομική ανάπτυξη, την εκτός σχεδίου δόμηση και την προστασία του περιβάλλοντος, επί της ουσίας ξεχάστηκαν στο βωμό μιας ακραίας ψηφοθηρίας. Αυτό συνέβη!
Εμείς σας χαρίζουμε την ψηφοθηρία, σας χαρίζουμε τις αντιφάσεις, σας χαρίζουμε το λαϊκισμό και κρατάμε αυτή τη μεγάλη ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση. Το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας είναι μια βαθιά τομή, μια μεγάλη μεταρρύθμιση και χαίρομαι που και προσωπικά έχω συμβάλει στην πραγμάτωσή της».
{Βασικά σημεία ομιλίας του υπουργού στην Ολομέλεια της Βουλής για το χωροταξικό-πολεοδομικό νομοσχέδιο}