Δεν καταργήθηκαν τα capital control. Aπελευθερώθηκαν οι αναλήψεις μετρητών στην Ελλάδα

0

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια σημαντική απόφαση. Σίγουρα όμως δεν πρόκειται για άρση των capital control. 

Οι Έλληνες δεν έχουν αποκτήσει ακόμη πλήρη έλεγχο των αποταμιεύσεών τους.

Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι συνεχίζονται με αυστηρότητα όσον αφορά τις συναλλαγές των Ελλήνων με το εξωτερικό.

Από την Δευτέρα παύουν να υπάρχουν οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων εντός των συνόρων. Οι Έλληνες αποκτούν το δικαίωμα να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς (!) και να ορίζουν συνδικαιούχους..

  • Γίνεται μια ειλικρινής προσπάθεια, να διευκολυνθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα καθώς υπερδιπλασιάζονται τα ημερήσια όρια αποστολής χρημάτων στο εξωτερικό, ενώ επιτρέπεται η εξαγωγή κερδών και μερισμάτων στο εξωτερικό που προέρχονται από ξένα κεφάλαια.
  • Υπάρχει όριο στις συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό. Επιτρέπεται μόνο στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων και αυξάνεται από 40.000 σε 100.000 ανά συναλλαγή, εφόσον όμως βρίσκεται εντός των ορίων που επιβάλλουν τα ημερήσια όρια των τραπεζών.

Αφού πέρασαν 38 μήνες από την επιβολή των περιορισμών, οι καταθέτες θα μπορούν από 1/10/2018 ελεύθερα να σηκώνουν οποιοδήποτε ποσό από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς χωρίς να υπόκεινται σε οποιονδήποτε περιορισμό, πέραν ίσως των ημερήσιων ορίων αναλήψεων που εφαρμόζουν οι τράπεζες για τις αναλήψεις από τα ATMs (από 600-800 ευρώ ανάλογα με την πολιτική της κάθε τράπεζας).

Η πλήρης απελευθέρωση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων όταν ανακοινωθεί θα συνοδευτεί με αλλαγή του ορίου υποχρεωτικών ηλεκτρονικών πληρωμών. Ο πραγματικός κίνδυνος από την άρση των περιορισμών στις αναλήψεις είναι να προκληθεί ένα νέο κύμα φοροδιαφυγής.

  • Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειωθεί το όριο ακόμη και στα 200 ευρώ ανά συναλλαγή, το όριο υποχρεωτικών ηλεκτρονικών συναλλαγών.
  • Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι οι επαγγελματικές συναλλαγές δεν θα αναγνωρίζονται ως “επαγγελματικές δαπάνες” αν η πληρωμή δεν έχει γίνει μέσω τραπεζικού συστήματος.

Πέραν της άρσης του ορίου στις αναλήψεις, από τη Δευτέρα αυξάνεται επίσης το ποσό που δικαιούνται οι Έλληνες να μεταφέρουν σε Ευρώ ή ξένο νόμισμα στο εξωτερικό από 3.000 ευρώ σε 10.000 ευρώ, ανεξαρτήτως αριθμού ταξιδιών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here