Της Κυρέλας Πέτρου

Με +46% έτρεξαν πέρυσι οι εξαγωγές της Δέλτα Τρόφιμα, της γαλακτοβιομηχανίας που σήμερα αποτελεί τον βασικό κορμό της Vivartia. Τα τελευταία χρόνια, όπως οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου, η Δέλτα εστιάζει περισσότερο στον τομέα των εξαγωγών, δεδομένης και της μείωσης που παρουσιάζει η κατανάλωση γάλακτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Δέλτα, η αύξηση αυτή ήρθε από την εμπορική επιτυχία των προϊόντων της στην αγορά της Ιταλίας, όπου η αύξηση σε τζίρο ήταν 33% αλλά και από την παρουσία της σε νέες μεγάλες αγορές, όπως η Αυστρία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δέλτα έχει εστιάσει πλην του ελληνικού γιαουρτιού και σε προϊόντα όπως το εβαπορέ γάλα, με σημαντικά αποτελέσματα στις αγορές της Βόρειας Αφρικής.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εντός Ελλάδας πωλήσεις το 2017 διαμορφώθηκαν σε 213,1 εκατ. ευρώ έναντι 231,7 το 2016, ενώ οι πωλήσεις εκτός Ελλάδας έφθασαν τα 9,88 εκατ. ευρώ από 6,76 εκατ. ευρώ το 2016.

Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις της θυγατρικής εταιρείας του ομίλου στην Βουλγαρία, UMC,  αυξήθηκαν κατά περίπου 10% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, ενώ τα EBITDA σημείωσαν οριακή μείωση. Για το 2018 η εταιρεία θα συνεχίσει να επενδύει στις παραγωγικές υποδομές της και στην επέκταση του δικτύου της, καθώς και σε νέες προϊοντικές πρωτοβουλίες, κινήσεις που αναμένεται να οδηγήσουν και σε περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών της μεγεθών.

Στην εγχώρια αγορά η Δέλτα διατηρεί την ηγετική της θέση στο γάλα, ενώ στο γιαούρτι βρίσκεται μεριδιακά στη δεύτερη θέση. Στην ενίσχυση των πωλήσεών της στο γιαούρτι προσδοκάται να συμβάλλει το λανσάρισμα του νέου προϊόντος «Διπλοστραγγιστό», που θα παρουσιαστεί επισήμως την ερχόμενη εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά το παιδικό γάλα, η  εταιρεία εμφάνισε πτώση μεριδίου κατά 0,5%, ενώ στην υποκατηγορία παιδικού γάλακτος, μέσω του Δέλτα Advance, διατηρεί την ηγετική της θέση, με μερίδιο 50%.

Το 2017 η Δέλτα σημείωσε μείωση πωλήσεων κατά 4,6%, φθάνοντας τα 265,7 εκατ. ευρώ, από 278,5 εκατ. ευρώ το 2016. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται από την εταρεία, στην πτώση της εγχώριας αγοράς, καθώς και στις επικρατούσες οικονομικές συνθήκες. Το ίδιο διάστημα, η εταιρεία μείωσε τις ζημίες της χρήσης του 2016, από τα 9,6 εκατ. στο 1,7 εκατ. ευρώ το 2017.

Στο τέλος του 2017, ο όμιλος παρουσιάζει αρνητικό κεφάλαιο κίνησης, δεδομένου ότι οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, οι οποίες ανέρχονται σε 70,6 εκατ. ευρώ συνολικά, υπερβαίνουν τα κυκλοφορούντα στοιχεία του ενεργητικού.

Ας σημειωθεί ότι από το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων, ύψους 112,1 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε υποχρεώσεις 86,2 εκατ. ευρώ, αφορά στη σύμβαση κοινού κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου, το οποίο βρίσκεται στην τελική ευθεία αναδιάρθρωσης, καθώς εκκρεμεί η επικύρωση της σχετικής συμφωνίας του ομίλου με τις τράπεζες έως και τις 18 Ιουλίου.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ