«Τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας υπογραμμίζουν τα προβλήματα της λειτουργίας ενός ενιαίου νομίσματος σε διαφορετικά, κυρίαρχα έθνη» αναφέρεται σε ανάλυση του Ian Stewart επικεφαλής οικονομολόγος της Deloitte. Σε αυτές τις χώρες περιλαμβάνονται κάποιες από τις πιο πλούσιες αλλά και κάποιες από τις πιο φτωχές.

Για παράδειγμα το ΑΕΠ της Δανίας είναι τρεις φορές υψηλότερο από της Ελλάδας, ενώ το ποσοστό ανεργίας της Δανίας είναι το 1/6 του ελληνικού. 

  • «Τέτοιες διαφορές σημαίνει ότι το ενιαίο επιτόκια και η συναλλαγματική ισοτιμία δεν θα είναι η σωστή για όλα τα κράτη-μέλη όλη την ώρα. Έτσι, στις αρχές του 2011 η ελληνική οικονομία ήταν κατά 10% μικρότερη από ό,τι πριν από ένα χρόνο, ενώ η γερμανική οικονομία σημείωνε άνοδο με ετήσια αύξηση άνω του 5%.  Οι ανάγκες των ελληνικών και γερμανικών οικονομιών ήταν τελείως διαφορετικές.  Αντίθετα, είχαν το ίδιο επιτόκιο και συναλλαγματική ισοτιμία και, θεωρητικά, τους ίδιους κανόνες για τον έλεγχο του κρατικού δανεισμού» επισημαίνει ο ίδιος.

Η ελληνική κρίση έδειξε πόσο η οικονομική αδυναμία σε μια χώρα-μέλος τροφοδοτεί τις εντάσεις με την Ευρωζώνη και την κυρίαρχη Γερμανία.

Σύμφωνα με τον Stewart, η περίοδος παραμονής στην ευρωζώνη ήταν καλή για τη Γερμανία και λιγότερο για την Ιταλία. Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Deloitte, μετά τη δημιουργία του ενιαίου νομίσματος το 1999, η οικονομία της Γερμανίας επεκτάθηκε κατά 30% και της Ιταλίας κατά 8%. Οι επιτυχείς μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας βοήθησαν τη Γερμανία να μεταβεί από την 14η θέση στην 5η θέση στον πίνακα ανταγωνισμού του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.  Στον αντίποδα, η Ιταλία υποχώρησε από την 39η στην 43η θέση.

Η ανεργία στη Γερμανία έχει μειωθεί κατά το ήμισυ, σε μόλις 3,6%, από το 1999, ενώ στην Ιταλία παραμένει στο 10,9%, το ποσοστό με το οποίο εισήλθε η Ιταλία στο ενιαίο νόμισμα.  Παρά την έντονη επιτάχυνση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη, η ανεργία των νέων στην Ιταλία ανέρχεται στο 32%. Το χρέος αντιπροσωπεύει το 60% του ΑΕΠ της Γερμανίας, ποσοστό που παραμένει αμετάβλητο από το 1999.  Στον αντίποδα, το χρέος της Ιταλίας ενισχύθηκε στο 130% και είναι το τρίτο υψηλότερο, μετά την Ιαπωνία και την Ελλάδα, μεταξύ 34 οικονομιών του ΟΟΣΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ