Δέκα χρόνια μετά, δεν λύσαμε τα προβλήματα με το παρελθόν μας…

0

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Ένα τόσο μεγάλο, σπουδαίο και σημαντικό συνέδριο όπως αυτό του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών λειτουργεί αναπόφευκτα ως ένα μεγάλο ιατρικό τσεκ απ της ελληνικής οικονομίας.

Με την απεγνωσμένη προσπάθεια των διοργανωτών να μιλήσουν για το μέλλον του πλανήτη, της Ευρώπης και της χώρας μας, αποκαλύπτεται -με απελπιστική διαφάνεια- η αδυναμία της Ελλάδας να κλείσει τους λογαριασμούς του πρόσφατος παρελθόντος της.

Ακόμη και φέτος -10 ολόκληρα χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης- η Ελλάδα δείχνει να μην έχει καταλάβει ακόμη τι συνέβη και γιατί.

Συνεχίζεται η ανερμάτιστη και παντελώς άχρηστη συζήτηση για το «ποιος φταίει» και «ποιος μας οδήγησε στη χρεοκοπία» λες και όλοι οι υπόλοιποι είμαστε αθώοι και αμέτοχοι.

Ακόμη και στη διαπίστωση που βρισκόμαστε σήμερα, οι Έλληνες διαφωνούν.

  • Παράδειγμα: Βλέπουν όλοι πόσο φθηνά είναι τα ακίνητα στα μάτια των ξένων αλλά ουδείς διαπιστώνει ότι η «φτήνεια» οφείλεται στο γεγονός πως οι υποδομές απαξιώνονται και δεν επαρκούν, η ασέβεια προς το περιβάλλον υποβαθμίζει τις αξίες, η απροθυμία για στοιχειώδεις επενδύσεις συντήρησης δεν συνεισφέρει στην προσπάθεια προσέλκυσης κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Ακόμη χειρότερα, το 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, αποκάλυψε τη γύμνια της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας στις προτάσεις για το μέλλον της χώρας.

  • Μόνον οι -ευτυχώς πάρα πολλοί- ξένοι ομιλητές έφεραν στους Δελφούς ιδέες για το μέλλον μαζί με κάποιους Έλληνες ακαδημαϊκούς που μετέφεραν με αξιοσύνη παραδείγματα προς μίμηση από το εξωτερικό.

Οι υπόλοιποι αναλώθηκαν στα τηλεφωνήματα του Πολάκη, στα χειροκροτήματα πολιτικής σημασίας και στις διαπιστωτικές ομιλίες με έντονο κομματικό χρωματισμό.

Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών είναι πια ένα καθιερωμένο σημαντικό γεγονός για την Ελλάδα.

Ήρθε όμως η ώρα να απαλλαγούμε από τα δεσμά της πολιτικής κενολογίας και να ασχοληθούμε σοβαρά με τον συστηματικό σχεδιασμό του μέλλοντός μας…

Οι χρησμοί είναι χρήσιμοι μόνον όταν μας δείχνουν το δρόμο, μας τροφοδοτούν με σκέψεις για το αύριο…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here