Μεγάλο και σοβαρό το στοίχημα, όχι μόνο για την διοίκηση της ΔΕΗ αλλά ευρύτερα για το οικονομικό επιτελείο, να ολοκληρωθεί με επιτυχία και σημαντικό οικονομικό αποτέλεσμα ο διαγωνισμός για τη διάθεση του 49% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΔΔΗΕ. Κάποιοι δεν διστάζουν να αναφέρουν ότι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός αποτελεί  και προσωπικό στοίχημα του Πρωθυπουργού.
Η ανακοίνωση της ΔΕΗ- αρκετά μετά την λήξη της συνεδρίασης της Παρασκευής- αναμενόταν με εύλογο ενδιαφέρον.
  Τα ονόματα των 3 ενδιαφερόμενων CVC Capital, Macquarie, First Sentler είχαν, λίγο ως πολύ, προεξοφληθεί και κυκλοφορήσει στην αγορά.
Αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση της συμμετοχής του KKR που επίτηδες κρατούσε πολύ χαμηλούς τόνους και επισήμως αμφισβητούσε τη διαδικασία…
Το hyper fund των Kohlberg Kravis Roberts έχει μπει πολύ δυνατά στο energy play, μέσω του εξειδικευμένου βραχίονα του, διαθέτει υπό διαχείριση 233,8 δισ δολάρια Αυστραλίας, έχει συνολικά στοιχεία (Total Assets) 216,4 δισ$ και το περίφημο Energy Real Assets (πληροφορίες που αντλήσαμε στο kkr.com).
Παράγοντες της αγοράς που γνωρίζουν καλά το παρασκήνιο εκτιμούν πως λίγες όχι περισσότερες από 2-3 λεπτομέρειες, θα κρίνουν την έκβαση του εγχειρήματος.
 Το KKR έχει συνεργαστεί αρκετές φορές με την Goldman Sachs σε μεγάλες επενδυτικές κινήσεις και deals του Ενεργειακού τομέα.
Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός πως fund KKR είναι και σύμβουλος (advisor) μεγάλων αμερικανικών επιχειρηματικών συμφερόντων.
  • Είναι-ακόμη- νωπή η μετεγγραφή του Cedric Lucas από το πρώτο στο δεύτερο σπίτι, μετά το “κλείσιμο” θυγατρικού infrastructure fund (7,4 δισ$).
Το CVC Capital έχει πλέον μια μεγάλη και σημαντική διαδρομή στην Ελληνική επιχειρηματική σκηνή. Φαίνεται πως διαχειρίζεται αυτές τις υποθέσεις με την λογική “δίνω όσο πιο λίγα-προσβλέπω σε όσο το δυνατόν συντομότερα μεγαλύτερη απόδοση”.
Γενικά, το KKR θεωρείται περισσότερο large και κινείται με στρατηγικό προσανατολισμό περισσότερο.
Το ΧΡΗΜΑ-WEEK, που επιστρέφει στις οθόνες σας, νωρίς το πρωϊ, της Τρίτης 7 Σεπτεμβρίου θα έχει πολύ παρασκήνιο και ενδιαφέρουσες αναλύσεις για το colpo grosso στα δίκτυα μεταφοράς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here