Τα μεγαλύτερα επενδυτικά σπίτια της Ευρώπης, συνωστίσθηκαν για να αγοράσουν το “πράσινο 7ετές ομόλογο” της ΔΕΗ που πλέον προσφέρει απόδοση 3,375%. Η ΔΕΗ “υποχρεώθηκε” να αντλήσει  500 εκατ ευρώ, έναντι του αρχικού στόχου για 350 εκατ. Ευρώ.

Η έκδοση υπερκαλύφθηκε 6,5 φορές καθώς οι επενδυτές πρόσφεραν 2,3 δισ. ευρώ, αλλά σημαντικά είναι τα ονόματα των επενδυτών: Carmignac, Blackrock, Fidelity, Twenty Four AM, Apollo, Butler, Amia, Bluecrest, Pictet, Lazard και EBRD. Στους «παλιούς» ομολογιούχους της ΔΕΗ προστέθηκαν και καινούργιοι, όπως οι Union Investments, Sona Asset Management, Barings, Aperture, Saba Capital και Vontobel.
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει “όρεξη” για ακόμη χαμηλότερο επιτόκιο σε μελλοντικές ομολογιακές εκδόσεις.

Το μισό δισεκατομμύριο Ευρώ που σήκωσε από τις αγορές, η ΔΕΗ θα το χρησιμοποιήσει για αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού της, δηλαδή για να μειώσει το κόστος δανεισμού της.

Σήμερα αυτό βρίσκεται κατά μέσον όρο στο 5%. Το τωρινό επιτόκιο του 3,375%, σε συνδυασμό με το 3,875% του Μαρτίου, προφανώς και το κατεβάζει.

Ο μέσος όρος από τις παραπάνω εκδόσεις, τη σημερινή και του 5ετούς που είχε εκδώσει τον Μάρτιο, είναι 3,625%. Στόχος είναι χρόνο με το χρόνο αυτός να πέφτει, προκειμένου κάποια στιγμή, μετά από δύο-τρία χρόνια, η επιχείρηση να πετύχει να δανείζεται από τις αγορές με 2,5%.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ξένοι επενδυτές κάλυψαν πάνω από το 70% της έκδοσης.

– Το ομόλογο έχει ρήτρα μείωσης των εκπομπών CO2 κατά 57% την περίοδο 2019-2023. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη έκδοση του 5ετούς S-L Bond του Μαρτίου, η ρήτρα μείωσης των εκπομπών CO2 ήταν 40% για την περίοδο 2019-2022.

– Η ΔΕΗ είναι η πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη που εξέδωσε ομόλογα με ρήτρα αειφορίας τον περασμένο Μάρτιο και τώρα η πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη με 2 εκδόσεις τέτοιων ομολόγων μέσα στον ίδιο χρόνο.

– Η ΔΕΗ είναι η τρίτη εταιρεία στην Ελλάδα διαχρονικά, που εκδίδει ομόλογο 7ετίας (είχαν προηγηθεί ο ΟΤΕ και η ΤΙΤΑΝ με αξιολόγηση υψηλότερη από τη ΔΕΗ).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ