Με απόλυτη επιτυχία και σημαντική εκπροσώπηση από τους κολοσσούς της παγκόσμιας αμυντικής βιομηχανίας ολοκληρώθηκε η DEFEADefence Exhibition Athens 2023, που πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 11 Μαΐου στο Metropolitan Expo. 

Η Διεθνής Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας έφερε την Ελλάδα στο επίκεντρο του αμυντικού και διπλωματικού ενδιαφέροντος, προωθώντας τη διεθνή προβολή της χώρας και τις συνεργασίες στην ΕΑΒΙ και τις μεγαλύτερες εταιρείες της παγκόσμιας αγοράς αμυντικών εξοπλισμών. 

346 εκθέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσίασαν οπλικά συστήματα που βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας σε επισκέπτες από 78 χώρες, ενώ στο περιθώριο της έκθεσης πραγματοποιήθηκε πλήθος επαγγελματικών συναντήσεων (Β2Β) και υπεγράφησαν σημαντικές συμφωνίες ανάμεσα σε εταιρείες της εγχώριας και της παγκόσμιας αμυντικής βιομηχανίας. 

Εκπροσώπηση υψηλού επιπέδου

Πρόεδροι, αντιπρόεδροι και ανώτατα στελέχη από τις μεγαλύτερες εταιρείες της παγκόσμιας αμυντικής βιομηχανίας έδωσαν το «παρών» στη DEFEA 2023. Μεταξύ αυτών, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της αμερικανικής Lockheed Martin για την Ευρώπη, ο Αντιπρόεδρος Διεθνών Πωλήσεων της αμερικανικής Boeing, ο Διευθύνων Σύμβουλος της γαλλικής Group Naval, ο Διευθυντής Ναυτικών Προγραμμάτων της ιταλικής Fincantieri, ο Αντιπρόεδρος Διεθνών Πωλήσεων της ιταλικής Leonardo, ο Πρόεδρος της EDGE από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της γερμανικής Rheinmetall, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Εταιρικής Ανάπτυξης της ισραηλινής Rafael, ο Διευθυντής Προγραμμάτων της IVECO, ο Διευθυντής Πωλήσεων της Elettronica και πολλοί ακόμη επισκέπτες και εκθέτες υψηλότατου επιπέδου της παγκόσμιας αγοράς άμυνας που βρέθηκαν στην Αθήνα στο πλαίσιο της DEFEA 2023.

Στη Διεθνή Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας συμμετείχε ακόμη, πλήθος ευρωπαϊκών και διεθνών φορέων, αμυντικών συνδέσμων και ευρωπαϊκών κονσόρτιουμ. Στη φετινή διοργάνωση ξεχώρισε η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της οποίας ο Γενικός Διευθυντής για την Αμυντική Βιομηχανία και το Διάστημα Φρανσουά Αρμπώ παρουσίασε τις δράσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας για την ενίσχυση των προγραμμάτων Έρευνας και Ανάπτυξης. Στο ίδιο πλαίσιο, η Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Τεχνολογικής Έρευνας του ΝΑΤΟ, οργάνωσε συζήτηση με αντικείμενο το ελληνικό σύστημα καινοτομίας και το Ταμείο Καινοτομίας της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Συναντήσεις και συμφωνίες

Κατά τη διάρκεια της DEFEA 2023, πραγματοποιήθηκαν 295 επιχειρηματικές συναντήσεις (matchmaking event) που συντόνισε το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, ως μέρος του Enterprise Europe Network στην Ελλάδα και πλήθος συναντήσεων μεταξύ επίσημων αντιπροσωπειών και εκθετών που συμμετείχαν στη Διεθνή Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας. Η DEFEA συμβάλλει καταλυτικά στην ενίσχυση και ανάπτυξη της ΕΑΒΙ παρέχοντας το κατάλληλο έδαφος για την αλληλεπίδραση ανάμεσα σε εταιρείες που πρωταγωνιστούν στην παγκόσμια αγορά εξοπλισμών και την προώθηση της εξωστρέφειας της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Στο πλαίσιο της DEFEA υπεγράφησαν πολύ σημαντικές συμφωνίες βιομηχανικών συνεργασιών που αναβαθμίζουν τον ρόλο της Ελλάδας και συμβάλλουν στην οικονομία και την ανάπτυξη, όπως η απόκτηση της ηγέτιδας ελληνικής εταιρείας ηλεκτρονικών Intracom Defense (IDE) από την ισραηλινή ΙΑΙ (Israel Aerospace Industries), η συμφωνία μεταξύ της ελληνικής EODH (Engineering Office Deisenroth Hellas) και της γερμανικής KMW (Krauss-Maffei Wegmann) για την κατασκευή θωρακίσεων των νορβηγικών αρμάτων μάχης Leopard, η ολοκληρωμένη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της γερμανικής AUTOFLUG GmbH και του ομίλου ελληνικών και γερμανικών εταιρειών ALTHOM GmbH και ALTHOM Engineering E.P.E αλλά και η υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στη ΓΔΑΕΕ και τη γαλλική MBDA για την υποστήριξη των πυραύλων μακρού πλήγματος SCALP EG της Πολεμικής Αεροπορίας. 

Για μία ακόμη φορά, η DEFEADefence Exhibition Athens 2023 έφερε την Ελλάδα στο προσκήνιο, δημιούργησε σημαντικές ευκαιρίες για την ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και την ενδυνάμωση του αμυντικού και διπλωματικού αποτυπώματος της χώρας, θέτοντας τις βάσεις για μία ακόμη μεγαλύτερη και πιο επιτυχημένη διοργάνωση στις 6-8 Μαΐου 2025.