Στην Uniqa  οι μονάδες της ΑΧΑ σε Τσεχία-Σλοβακία και Πολωνία, ενώ η Covea διαπραγματεύεται την εξαγορά της PartnerRe

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

«Αρωμα»..Γαλλίας έχουν τα deals που κυοφορούνται στον ασφαλιστικό κλάδο το τελευταίο διάστημα: Μόλις την Παρασκευή, ο όμιλος ΑΧΑ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν (σχετικά είχε γράψει και το iw) και ανακοίνωσε επίσημα την πώληση των μονάδων της σε Τσεχία, Σλοβακία και Πολωνία στον αυστριακό όμιλο Uniqa έναντι τιμήματος 1 δις, ευρώ.

Όπως υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΧΑ Thomas Buberl, «Η συμφωνία συνιστά ακόμα ένα σημαντικό βήμα όχι μόνο προς την απλοποίηση του αποτυπώματος της ΑΧΑ, αλλά και προς την ενίσχυση του ισολογισμού της, λόγω της αναμενόμενης ενίσχυσης του δείκτη φερεγγυότητας κατά SolvencyII κατά τουλάχιστον 2 ποσοστιαίες μονάδες. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι δραστηριότητες της ΑΧΑ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη θα επωφεληθούν από την ισχυρή παρουσία και τεχνογνωσία της Uniqa ώστε να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης».

Την ίδια στιγμή, τα νερά τάραξε η είδηση ότι η γαλλική ασφαλιστική Covea –την οποία προσπάθησε διακαώς να εξαγοράσει προ διετίας η συμπατριώτισσά της Scor- βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με την ExorNV (την εταιρία holding της οικογένειας Ανιέλι) για να εξαγοράσει την θυγατρική αντασφαλιστική της Exor με έδρα τις Βερμούδες, PartnerRe, έναντι 9 δις. δολ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Coveaπροσέγγισε την Exor με μια πρόταση για την PartnerRe και είναι σε αποκλειστικές συνομιλίες, τις οποίες επιβεβαίωσαν οι δυο εταιρείες. Η Exor ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, χωρίς να υπάρχει βεβαιότητα ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία.

Η Exor, την οποία διοικεί ο γόνος της οικογένειας Ανιέλι, John Elkann –επίσης πρόεδρος των Fiat και Ferrari- συμφώνησε να αγοράσει την PartnerRe το 2015, αποτιμώντας την εταιρεία στα 6,9 δισ. δολάρια.

Επρόκειτο για μέρος ενός σχεδίου διαφοροποίησης των assets από τον κλάδο του αυτοκινήτου. Μια πώληση ύψους 9 δισ. δολαρίων σε μετρητά, θα σηματοδοτούσε σημαντικό κέρδος για την οικογένεια των Ιταλών δισεκατομμυριούχων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here