Μικρά και βραχυχρόνια εμπόδια θα προκαλέσει η μετάλλαξη Όμικρον στις οικονομίες το 2022 εκτιμά η DRS, που βλέπει την ανάπτυξη να κλείνει με αύξηση 7,7% φέτος για την ελληνική οικονομία, αλλά οριακά χαμηλότερα στο 4,4% για το 2022.

Ουσιαστικά ο 4ος μεγαλύτερος οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε την εκτίμησή του για την ελληνική οικονομία κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες φέτος αλλά έκοψε 0,6 μονάδες την πρόβλεψη για του χρόνου. Για το 2023 η DRS περιμένει η ελληνική οικονομία να τρέξει με ρυθμό 3,1%.

Επίσης η DBRS προβλέπει ότι το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 15,8% φέτος και θα συρρικνωθεί στο 14,6% το 2022 και στο 13,5% το 2023.

Στην έκθεσή του για τις χώρες που αξιολογεί, ο οίκος εκτιμά ότι οι εξελίξεις γύρω από τον κορονοϊό και ειδικότερα η νέα μετάλλαξη Όμικρον με τους επακόλουθους περιορισμούς, σε συνδυασμό με τις πληθωριστικές πιέσεις σε ορισμένες περιοχές, θα επιδεινώσουν τις βραχυπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές τους προσεχείς μήνες. Αλλά εκτιμά ότι ότι θα συνεχισθεί τελικά, η σταδιακή ανάκαμψη.

Οι προβλέψεις της DBRS για την οικονομία φέτος (σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο) υποβαθμίστηκαν στην περίπτωση της Ισπανίας, αλλά και στην περίπτωση της Γερμανίας, ΗΠΑ και Καναδά, οι οποίες επηρεάστηκαν από τις ελλείψεις στην αλυσίδα προσφοράς.

Ο οίκος προχώρησε σε μεγάλη αναβάθμιση για την οικονομία της Ιρλανδίας -στο 14,8%, από 6,7% προηγουμένως- επικαλούμενος την ισχυρή αύξηση των καθαρών εξαγωγών από τις πολυεθνικές.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here