Μπορεί ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse, Τιτζάν Τίαμ,  λόγω του σκανδάλου κατασκοπείας, ωστόσο o Ελβετικός τραπεζικός όμιλος αύξησε τα ετήσια καθαρά του κέρδη κατά 69%.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 3,419 δισ. ελβετικά φράγκα, (3,50 δισ. δολάρια) την περσινή χρονιά, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα φτάσουν τα 3,5 δισ. φράγκα.

Η ελβετική τράπεζα χαμήλωσε τον στόχο κερδοφορίας για το 2019 και το 2020 τον Δεκέμβριο, κατηγορώντας την πτώση στα deals, τα αρνητικά επιτόκια και τις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις.

Η υπόθεση που συντάραξε την ελβετική τράπεζα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο. Ύστερα από μια χολιγουντιανή καταδίωξη με αυτοκίνητα στη Ζυρίχη, ο Ικμπαλ Καν, πρώην επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης κεφαλαίων στην Credit Suisse, ανακάλυψε ότι τον παρακολουθούσαν ιδιωτικοί ντετέκτιβ. O διευθύνων σύμβουλος Τιτζανέ Τιάμ (φωτ.), αν και δεν είχε εμπλοκή στην υπόθεση, έχασε τη θέση του.

Με την αποπομπή του διευθύνοντος συμβούλου, Τιτζανέ Τιάμ, λήγει η αναστάτωση που είχε προκαλέσει το σκάνδαλο στην Credit Suisse. Από τον Σεπτέμβριο, Η Ελβετική τράπεζα βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, καθώς έχει αποκαλυφθεί ότι ο επικεφαλής εσωτερικών λειτουργιών είχε προσλάβει ιδιωτικούς ερευνητές, ώστε να παρακολουθούν τις κινήσεις δύο υψηλόβαθμων στελεχών.

Η απόφαση της 7ης Φεβρουαρίου ήταν το αποκορύφωμα μιας πολύμηνης εσωτερικής διαμάχης μεταξύ του Τιτζανέ Τιάμ και του προέδρου της εταιρείας, Ουρς Ρόνεν. Σύμφωνα με την έρευνα που ακολούθησε, ο Τιάμ δεν είχε καμία εμπλοκή στα περιστατικά και την ευθύνη έφερε ο στενός συνεργάτης του και επικεφαλής εσωτερικών λειτουργιών, Πιερ-Ολιβιέ Μπουέ, ο οποίος απολύθηκε. Ο σύμβουλος που βοήθησε τον Μπουέ στην παρακολούθηση αυτοκτόνησε. Παρότι αποδείχθηκε ότι ο Τιάμ δεν έφερε καμία ευθύνη, το σκάνδαλο δημιούργησε τεράστια αναστάτωση στα ανώτατα κλιμάκια της Credit Suisse και ενέτεινε τη διαμάχη του με τον Ρόνερ. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του Τιάμ από το 2015, τα κέρδη του ελβετικού τραπεζικού ομίλου έχουν αυξηθεί, αλλά η αξία της μετοχής του έχει υποχωρήσει κατά περίπου 46%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here