Στο πλαίσιο της Τελετής Απονομής των Coffee Business Awards 2020 πραγματοποιήθηκε η Κλειστή Συνάντηση Εργασίας με θέμα «Η πανδημία και η επόμενη μέρα για την αγορά της καφεστίασης». Στη συνάντηση συμμετείχαν θεσμικοί παράγοντες που σχολίασαν τις εξελίξεις και έθεσαν ερωτήματα στους εκπροσώπους της Πολιτείας.
Λαμβάνοντας τον λόγο, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επεξεργασίας Καφέ κ. Στέφανος Σακάρος τόνισε την ανάγκη να δοθούν κίνητρα και στις ελληνικές εταιρείες προς την κατεύθυνση της ανάκαμψης ενώ αναφέρθηκε στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης που πλήττει τις επιχειρήσεις σε ένα ήδη οικονομικά ασταθές περιβάλλον. Aνέφερε ακόμη πως η καφεστίαση αποτελεί αλυσίδα για μια σειρά επιχειρήσεων, που ξεκινούν από τις πρώτες ύλες και “αγγίζουν” μεγάλο μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας. Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει να βρεθούν συνολικές λύσεις που να παρέχουν κίνητρα στους επιχειρηματίες του κλάδου.
Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, κ. Γιάννος Μπενόπουλος αναφέρθηκε στο πάγιο αίτημα του κλάδου για την κατάργηση του ΕΦΚ, ενώ έδωσε έμφαση σε δύο πολύ σημαντικά ζητήματα που αφορούν την εντατικοποίηση της προσπάθειας για πάταξη του λαθρεμπορίου και την εισήγηση ο ΕΦΚ να επιστρέφεται στις εταιρείες που επανεξάγουν το προϊόν. Πρέπει, είπε ο κ. Μπενόπουλος, να υπάρξει μέριμνα για την “υγεία των επιχειρήσεων” με λύσεις πιο σοβαρές και συστηματικές.
Το μοντέλο της Ιταλίας έθεσε στο προσκήνιο ο Γ.Γ. του Ελληνο- Ιταλικού Επιμελητηρίου της Αθήνας ο κ. Παναγιώτης Βαμβακάρης. Όπως είπε η Ιταλία έχει καταφέρει να συμπεριλάβει στο “made in Italy” μια σειρά αγαθών, όπως προϊόντων μόδας, παπούτσια, καφέ, αυτοκίνητα Ferrari κ.ο.κ. Με το ξέσπασμα της κρίσης που επέφερε η πανδημία υπήρξαν άμεσα συνέργειες ανάμεσα σε υπουργεία και ειδικούς φορείς όπου τέθηκαν επί τάπητος όλα τα ζητήματα. Σε κάποια από αυτά δόθηκαν λύσεις ενώ το θετικό, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι ακούστηκαν όλα τα προβλήματα. Αυτό είναι το μοντέλο πρέπει να αντιγράψει και η Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Βαμβακάρη ο οποίος πρότεινε το “made in Greece” να συμπεριλάβει και τον ελληνικό καφέ που αποτελεί “μεγάλο κομμάτι της ελληνικής γαστρονομίας”.
Ένα νέο μέτρο, παρόμοιο με την επιστρεπτέα προκαταβολή με κλαδική κατεύθυνση πρότεινε από τη μεριά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων κ. Γιώργος Καββαθάς. Υπενθύμισε ότι η εστίαση συμπαρασύρει πολλούς ακόμη κλάδους της οικονομίας. Ο κ. Καββαθάς, τόνισε ακόμη την ανάγκη να βρεθούν λύσεις για την πραγματική μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο ζήτημα του κορεσμού στον κλάδο αφού λόγω της μακροχρόνιας κρίσης δημιουργήθηκαν πολλές επιχειρήσεις “ανάγκης” όπως είπε χαρακτηριστικά.