Κάτω από τρομακτική πίεση μετά τις αποτυχίες της και το “καπέλο” που επιχείρησε να της βάλει η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας, η νέα πρωθυπουργός Τρας υποχρεώθηκε προ ολίγου σε παραίτηση..

Νωρίτερα το banks. com.gr ανέφερε: Μεγάλη ημερήσια υποχώρηση στις αποδόσεις των βρετανικών gilt κάτω από το 4% ανακουφίζει σήμερα τη Βρετανία και ελαφρώς τα ελληνικά και ιταλικά ομόλογα, καθώς υψηλόβαθμο στέλεχος της Bank of England, έκανε δηλώσεις που έδειξαν ηπιότερη πολιτική επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα στη συνέχεια, με άρση των μέτρων για υπέρογκο νέο δανεισμό και μεγάλες φοροελαφρύνσεις τις οποίες προώθησε ανεπιτυχώς η νέα πρωθυπουργός Τρας.

Επίσης υποχωρούν οριακά σήμερα, οι αποδόσεις στα ελληνικά δεκαετή ομόλογα που όμως παραμένουν πάνω από το 5% και στα ιταλικά.

Αλλά περισσότερο επωφελείται φυσικά, το δεκαετές βρετανικό ομόλογο καθώς είδε την απόδοση (επιτόκιο) να υποχωρεί από το 4% στο 3,85% σήμερα, αλλά η Τρας της οποίας το συνολικό πακέτο οδεύει πλέον προς πλήρη απόσυρση, είναι τώρα σε ακόμα πιο δύσκολη θέση με τα βρετανικά media να προεξοφλούν τη γρήγορη “εκπαραθύρωσή της”.

Όλα αυτά καθώς αναμένεται αλλαγή του μείγματος της οικονομικής πολιτικής συνολικά, με άρση των ανακοινωμένων φοροελαφρύνσεων και του υπέρογκου προγράμματος δανεισμού καθώς, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις και τις επίσημες ανακοινώσεις, η Κεντρική Τράπεζα θα πουλήσει επίσης ομόλογα που αγόραζε στα πλαίσια ενίσχυσης της ρευστότητας, αλλά θα αυξήσει ηπιότερα τα επιτόκια, όπου οι αναλυτές είχαν φθάσει να προεξοφλούν ακόμα και επιπλέον αύξηση 1%.

Ήταν τα σχόλια του Μπεν Μπρόντμπεντ, στελέχους της BoE, για  ενδεχόμενο παρέμβασης της Τράπεζας στις φορολογικές πολιτικές και τη στρατηγική δαπανών που οδήγησαν σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την επόμενη κίνηση της Τράπεζας και όχι μόνον…

Οι αναλυτές εκτιμούν τώρα, ότι η BoE, θα επιβραδύνει την επιθετική νομισματική πολιτική βάσει και των σχολίων του Μπρόντμπεντ, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μικρότερης επιτοκιακής αύξησης από το προσδοκώμενο. Σημειώνεται πως προηγουμένως οι αναλυτές προεξοφλούσαν αύξηση κατά 100 μονάδες βάσης.

ΝΑΚ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here