Στο θετικό κλίμα που κυριαρχεί στους κόλπους της ελληνικής κυβέρνησης για την ελληνική οικονομία αλλά και στα εμπόδια που πρέπει να υπερκεραστούν για την υλοποίηση της χαλάρωσης της αποπληρωμής του χρέους αναφέρεται το CNBC.
Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, «η ελληνική κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι οι όροι για την αποπληρωμή του χρέους της θα χαλαρώσουν αυτό το μήνα, παρά τις αναφορές ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι απίθανο να “ξεκλειδώσει” περισσότερα χρήματα για την Αθήνα».
«Η γενική ατμόσφαιρα είναι ότι θα υπάρξει συμφωνία για το χρέος στο Eurogroup του Ιουνίου», αναφέρει στο πρακτορείο αξιωματούχος της κυβέρνησης, ο οποίος σημείωσε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται.
Στη συνέχεια το άρθρο αναφέρει: Το Eurogroup ανακοίνωσε στα τέλη Απριλίου ότι όλες οι τελικές λεπτομέρειες για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης – που θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο – θα αποφασιστούν το αργότερο στις 21 Ιουνίου.
Εντούτοις, με δύο εβδομάδες περίπου νωρίτερα, η Ελλάδα δεν γνωρίζει ακόμα με τι θα μοιάζουν αυτά τα μέτρα αναδιάρθρωσης.
Αυτό είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για το ΔΝΤ, το οποίο δήλωσε ότι θα εκταμιεύσει χρήματα στην Ελλάδα μόνο εάν υπάρξουν σαφείς αλλαγές για το χρέος της χώρας. Μέχρι στιγμής, όλα τα χρήματα που έχει λάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος διάσωσης προέρχονται από την Ευρώπη και εξακολουθούν να περιμένουν ένα κομμάτι από το ΔΝΤ που εδρεύει στην Ουάσινγκτον. Το ΔΝΤ έχει δηλώσει ότι δεν θα εκταμιεύσει κεφάλαια μέχρις ότου η Ευρώπη συμφωνήσει για συγκεκριμένα μέτρα που θα κάνουν το ελληνικό χρέος περισσότερο βιώσιμο μακροπρόθεσμα. Η Ελλάδα έχει χρέος προς ΑΕΠ (ακαθάριστο εγχώριο προϊόν) 180%» σημειώνει το ρεπορτάζ και συνεχίζει:
«Οι Financial Times ανέφεραν την Παρασκευή ότι το κόμμα της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ έπαυσε να επιμένει στην ύπαρξη του ΔΝΤ. Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι το 2015 το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε άλλη μία ελληνική διάσωση με την προϋπόθεση ότι το ΔΝΤ θα είναι μέρος του προγράμματος.
Σε επαφή με το CNBC, το ΔΝΤ ανέφερε ότι οι συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους θα συνεχιστούν.
«Η σημασία της συμμετοχής του ΔΝΤ δεν είχε να κάνει με την προτεινόμενη δέσμευση χρηματοδότησης, η οποία ήταν μικρή, αλλά με την αξιοπιστία της Ελλάδας όταν βγει από το πρόγραμμα και επιστρέψει στις διεθνείς κεφαλαιαγορές», δήλωσε ο Γιόαν Χόεϊ, περιφερειακός διευθυντής για την Ευρώπη στη Μονάδα Πληροφοριών Οικονομικών, στο CNBC μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου».
Τέλος το ρεπορτάζ του CNBC αναφέρει πως το ΔΝΤ έχει ετοιμάσει 1,6 δισ. ευρώ (1,88 δισ. δολάρια) για να δώσει στην Αθήνα, το οποίο είναι ένα μικρό ποσοστό από το συνολικό πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ.
«Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι οι επενδυτές δεν θα διαβεβαιωθούν ότι τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας βρίσκονται σε υγιή βάση και ότι το χρέος της είναι βιώσιμο χωρίς σοβαρή ελάφρυνση του χρέους της χώρας, παρότι συμφωνεί με τους πιστωτές της ζώνης του ευρώ ότι δεν θα υπάρξει”κούρεμα” (μείωση του κεφαλαίου του χρέους), το ΔΝΤ επιθυμεί μια πιο ριζική παράταση των προθεσμιών λήξης και χάριτος», πρόσθεσε ο Χόεϊ.
«Ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο δήλωσε στο Reuters το Σαββατοκύριακο ότι η συμφωνία για το ελληνικό χρέος θα είναι αξιόπιστο στις αγορές.
Παρόλα αυτά, η Ελλάδα δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για το αν το ΔΝΤ θα εκταμιεύσει τα χρήματα. Το κόστος δανεισμού για τα δάνεια του ΔΝΤ είναι υψηλότερο σε σύγκριση με άλλα δάνεια της ευρωζώνης και το Eurogroup επανέλαβε τη δέσμευσή του να χορηγήσει κάποια ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα» σημειώνει το ρεπορτάζ.