Ευοίωνες είναι οι εκτιμήσεις της Citigroup για την ελληνική οικονομία – η οποία συμπεριλαμβάνει και το πρώτο 6μηνο – με βασικούς καταλύτες ανόδου την επανέναρξη των τουριστικών εισροών και την έναρξη επενδυτικής δραστηριότητας που θα χρηματοδοτείται από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ.

Σε σχετικό report, η Citi κάνει λόγο για μια θετική έκπληξη από πλευράς ΑΕΠ καθώς η κάμψη 8,2% ήταν αισθητά χαμηλότερη από τις πρόσφατες επίσημες προσδοκίες (10%-10,5%) ή τις δικές της προβλέψεις για ύφεση 9,2%.

Όπως εξηγεί παράλληλα, σε εποχιακά προσαρμοσμένους όρους, το ΑΕΠ του τελευταίου τριμήνου του 2020 αυξήθηκε κατά 2,7% (σε τριμηνιαία βάση), ένα από τα ισχυρότερα στην ΕΕ, αν και ήταν ακόμα χαμηλότερο κατά 7,9% σε ετήσια βάση.

Υπενθυμίζει παράλληλα πως η ελληνική κυβέρνηση ακολούθησε ένα από τα αυστηρότερα μέτρα περιορισμού έναντι του COVID-19, το οποίο ξεκίνησε τον Νοέμβριο του περασμένου έτους και θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τον Απρίλιο του 2021.

Επίσης ότι, η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει αύξηση 4,2% φέτος στο ελληνικό ΑΕΠ, ενώ η Κομισιόν θέτει χαμηλότερα τον πήχη, προβλέποντας αύξηση 3,5%.

Όπως επισημαίνει όμως η Citigroup, τα τριμηνιαία δεδομένα ενδέχεται να παραμορφωθούν από την εποχικότητα σε περιόδους μεγάλων μεταβολών του ΑΕΠ, οι οποίες στην περίπτωση της Ελλάδας καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τις τουριστικές ροές και αυτό μπορεί να έχει «τεχνητά» διογκώσει την αύξηση του ΑΕΠ του 4ου τριμήνου.

Οι προβλέψεις όμως για το 2021 είναι θετικές, σημειώνοντας τέλος πως η καλύτερη από την αναμενόμενη ανάγνωση του 4ου τριμήνου αφήνει ένα πιο θετικό αποτέλεσμα μεταφοράς για το 2021.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here