Ξεπούλημα στα ομόλογα το οποίο θα επεκταθεί στις μετοχές διεθνώς βλέπει ξαφνικά η Citigroup και προειδοποιεί, μόλις λίγες μέρες μετά την τελευταία αισιόδοξη έκθεσή της. Ακολουθεί ουσιαστικά τη Bank of America η οποία είχε προηγηθεί με ανάλογες προειδοποιήσεις.

Ταυτόχρονα ο οίκος προβλέπει μεγάλη άνοδο των κερδών ανά μετοχή στην Ελλάδα του χρόνου, ενώ εντοπίζει ότι οι μερισματικές αποδόσεις των ελληνικών εισηγμένων με 3,6% είναι πάνω από το διεθνή μέσο όρο σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Που βασίζει το νέο απαισιόδοξο σενάριό της η Citi; Στο γεγονός ότι η οικονομία θα ανακάμψει και οι πολιτικές χαλάρωσης με μηδενικά επιτόκια και προσφορά ρευστότητας (αγορά ομολόγων) θα εγκαταλειφθούν.

Αλλά εδώ το ερώτημα για τους επενδυτές, είναι αν ο οίκος μιλά για επαλήθευση της προσδοκίας (και της είδησης) και άρα πωλήσεις μετά την αγορά στις φήμες. Γιατί αν πρόκειται γι αυτό, πρόκειται για διόρθωση.

Οι πωλήσεις δύνανται να σηματοδοτήσουν αναδιάταξη των επενδυτικών θέσεων μετά από διόρθωση και νέο ράλι που θα βασίζεται πλέον σε θετικό ανοδικό κύκλο, λόγω και της κυκλικότητας της αγοράς παρά σε νέο πτωτικό κύκλο, πράγμα που μοιάζει δύσκολο. Διότι έχει αποδειχθεί, ότι δεν πέφτουν σε πτωτικό κύκλο οι αγορές επειδή οι οικονομίες πέρασαν σε φάση ανάπτυξης… Σχετικά η Citi έχει συγκεκριμένο απόσπασμα στην έκθεσή της:

«Αν και η υποτίμηση δεν είναι καλό νέο για τις μετοχές, ωστόσο δεν είναι απαραίτητα και καταστροφικό,  λόγω της ισχυρής αύξησης της κερδοφορίας που αναμένεται να σημειώσουν οι εισηγμένες, σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα.

Η αγορά προβλέπει αύξηση 44% για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) του παγκόσμιου δείκτη MSCI το 2021 και 9% αύξηση το 2022, ενώ η Citi εκτιμά πως η αύξηση το 2022 μπορεί να είναι πλησιέστερη του 15%. Οι αναβαθμίσεις των EPS θα βοηθήσουν στον περιορισμό της ζημιάς από τα υψηλότερα πραγματικά επιτόκια, όπως ακριβώς έκαναν νωρίτερα φέτος.

Η Citi αναμένει ότι οι υποτιμήσεις και οι αναβαθμίσεις των EPS θα «ακυρώσουν» σε μεγάλο βαθμό το ένα το άλλο, κατά τους επόμενους 12 μήνες, και έτσι προβλέπει σταθεροποίηση του παγκόσμιου δείκτη MSCI το επόμενο 12μηνο στα τρέχοντα επίπεδα.  Όπως εξηγεί, η άνοδος των πραγματικών αποδόσεων αποδείχθηκε πολύ μεγαλύτερο βαρίδι για τις μετοχές το 2018 (ο MSCI World μειώθηκε κατά 22%), αλλά τότε οι προβλέψεις EPS υποβαθμιζόντουσαν».

Σε κάθε περίπτωση οι στρατηγικοί αναλυτές της Citi αναμένουν ότι οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων οι οποίες κινούνται τώρα στο 1,2%, θα αυξηθούν προς το 2,0% έως το 2022, με τις πραγματικές αποδόσεις (απόδοση+πληθωρισμός) να αναμένεται να αυξηθούν κατά 70 μονάδες βάσης. Αυτό θα ασκήσει πίεση στις αποτιμήσεις των παγκόσμιων αγορών και ειδικά στις μετοχές «ανάπτυξης», αναφέρει.

Σύμφωνα με την αμερικάνικη τράπεζα, τα ομόλογα διεθνώς έχουν πραγματοποιήσει ισχυρό ράλι τους τελευταίους μήνες. Οι αποδόσεις των 10ετών των ΗΠΑ μειώθηκαν στο 1,2%, έχοντας κορυφωθεί στο 1,8% τον Μάρτιο. Όλα αυτά συνέβησαν παρά τη σημαντική άνοδο του πληθωρισμού.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Citi πιστεύουν ότι η πρόσφατη άνοδος των τιμών των παγκόσμιων ομολόγων είναι σε μεγάλο βαθμό «τεχνητή». Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και η πιθανή νομισματική σύσφιξη αναμένεται να αυξήσουν τις αποδόσεις. Η Citi προβλέπει, άνοδο των ονομαστικών αποδόσεων των 10 ετών ομολόγων των ΗΠΑ προς το 2,0% έως τις αρχές του 2022, με 70 μονάδες βάσης της αύξησης να προέρχονται από τις υψηλότερες πραγματικές αποδόσεις.

Οι υψηλότερες πραγματικές αποδόσεις οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε μείωση των αποτιμήσεων, των μετοχών, αναφέρει ο οίκος. Η μείωση των πραγματικών αποδόσεων που προκάλεσαν οι πολιτικές χαλάρωσης, συνέβαλε στην ανατίμηση των παγκόσμιων μετοχών.

Οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση θα μπορούσε να οδηγήσει έτσι σε πτώση των αποτιμήσεων, με τις μετοχές «αξίας» να φαίνονται λιγότερο ευαίσθητες στην αύξηση των πραγματικών αποδόσεων, αντίθετα με τις μετοχές «ανάπτυξης».

Σύμφωνα με τη Citi, ο αντίκτυπος στις παγκόσμιες μετοχές θα εξαρτηθεί εν μέρει από τον τρόπο με τον οποίο οποιοδήποτε ξεπούλημα στα ομόλογα οδηγήσει σε αλλαγή των πραγματικών αποδόσεων .

Μεγάλα κέρδη για τις ελληνικές εισηγμένες εταιρίες το 2022

Για  τις ελληνικές μετοχές η Citi βλέπει τον εκτιμώμενος δείκτη P/Ε για το 2021 να διαμορφώνεται στο 12,6, ενώ για το 2022 αναμένεται να υποχωρήσει στο 9,2.

Συγκριτικά, το P/E στην αγορά των ΗΠΑ θα κινηθεί στο 23,1 φέτος και στο 21,2 το 2022, ενώ στην Ευρώπη στο 16,5 και 15,3 αντίστοιχα.

Τα κέρδη ανά μετοχή στις ελληνικές μετοχές αναμένεται φέτος – αντίθετα με προηγούμενες προβλέψεις της – να υποχωρήσουν κατά 6,8% πριν εκτιναχθούν κατά 37,6% το 2022 σημειώνοντας την υψηλότερη αύξηση διεθνώς. Στην Ευρώπη τα κέρδη ανά μετοχή θα κινηθούν με άνοδο 49,1% φέτος και 8% του 2022. Στις ΗΠΑ, από αύξηση 40% φέτος του χρόνου θα περιοριστούν σε αύξηση 8,8%.

Στα επίπεδα του 3,6% διαμορφώνεται παράλληλα η μερισματική απόδοση των ελληνικών μετοχών, πάνω από τον μέσο όρο σε Ευρώπη ΗΠΑ και παγκόσμιες αγορές, που τοποθετείται στο 3%, 1,3% και 1,9% αντίστοιχα.

Με βάση τα παραπάνω, η Citi αλλάζει την άποψή της, στην παγκόσμια στρατηγική της για τις μετοχές. Έτσι, υποβαθμίζει τον τεχνολογικό κλάδο των ΗΠΑ σε ουδέτερη στάση από αυξημένες επενδύσεις (overweight), αναβαθμίζει την αγορά της Ιαπωνίας σε overweight, όπου οι αποτιμήσεις και η έκθεση σε κυκλικές μετοχές θα είναι υποστηρικτικές μαζί με ένα ασθενέστερο γεν.

Παραμένει με στάση αυξημένης επένδυσης στις μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, που συνεχίζει να είναι το αγαπημένο της trade, ενώ σε ότι αφορά τους κλάδους διεθνώς, υποβαθμίζει τον κλάδο της Τεχνολογίας σε ουδέτερο και αναβαθμίζει την Υγειονομική Περίθαλψη σε overweight. Παράλληλα, διατηρεί το overweight στον κλάδο των Χρηματοοικονομικών και των Βασικών Υλικών, οι οποίοι αναμένεται να υπεραποδώσουν  (αν αυξηθούν οι αποδόσεις των ομολόγων).

Το πιο σημαντικό σήμα της Citi όμως είναι οι μετοχές των ΗΠΑ έναντι του υπόλοιπου κόσμου. Όπως και άλλα στοιχήματα ανάπτυξης/αξίας, είναι ευαίσθητο στις πραγματικές αποδόσεις. Τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά στις πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ συνοδεύτηκαν από νέα ιστορικά υψηλά στις αμερικανικές μετοχές έναντι του υπόλοιπου κόσμου.

Οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση των πραγματικών αποδόσεων θα μπορούσε να συνοδεύεται από ανατροπή της συγκεκριμένου σχέσης, όπως προειδοποιεί, καθώς η αμερικανική αγορά μετοχών είναι πιο ευάλωτη σε υψηλότερες πραγματικές αποδόσεις. Έτσι, «κόβει» τη στάση της για μετοχές των ΗΠΑ σε ουδέτερη.

Η Citi υπογραμμίζει ότι η ευρωπαϊκή στρατηγική της είναι παρόμοια, αλλά όχι ίδια με την παγκόσμια στρατηγική της. Αυτό αντανακλά τις διαφορετικές συνθέσεις και τη δυναμική των κλάδων. Για παράδειγμα, ο κλάδος των μη βασικών καταναλωτικών αγαθών, επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από μετοχές που σχετίζονται με την τεχνολογία, ιδίως την Amazon.

Στην Ευρώπη, ο κλάδος αυτός αντανακλά περισσότερο τα αυτοκίνητα και τα πολυτελή προϊόντα. Παρομοίως, οι παγκόσμιες υπηρεσίες επικοινωνιών επηρεάζεται από τις μετοχές του κλάδου του Internet, ενώ στην Ευρώπη οι τηλεπικοινωνίες καθοδηγούν τον δείκτη.

Συνολικά, η Citi διατηρεί την στάση της υπέρ των κυκλικών κλάδων και μετοχών. Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά από τα υψηλότερα επιτόκια και τις υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων. Τα μη βασικά καταναλωτικά αγαθά θα δουν ισχυρή αύξηση των EPS, ενώ ο κλάδος των Βασικών των Υλικών, ιδίως των ορυχείων, θα επωφεληθούν από τις υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων. Η υγειονομική περίθαλψη προσφέρει επίσης αξιοπρεπείς προοπτικές ανάπτυξης και δίνει μια αμυντική αντιστάθμιση στα χαρτοφυλάκια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here