Ο Όμιλος Intrakat συνέχισε με αποφασιστικότητα την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού του και πέτυχε ισχυρές επιδόσεις σε όλους τους τομείς δραστηριότητας, με κατακόρυφη αύξηση του κύκλου εργασιών, καθαρή κερδοφορία €3 εκατ. και λειτουργική κερδοφορία €16 εκατ. και πολλαπλασιασμό του ανεκτέλεστου, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2023.

Έχοντας ολοκληρώσει την εξαγορά της Άκτωρ, η οποία ενσωματώνεται στα οικονομικά του αποτελέσματα για λιγότερο από δύο μήνες (08/11/2023 – 31/12/2023), ο Όμιλος Intrakat ενίσχυσε σημαντικά τα μεγέθη του, με τον ενοποιημένο κύκλο εργασιών να ανέρχεται σε €412 εκατ. έναντι €225 εκατ. το 2022, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 83%.

Παράλληλα, o Όμιλος επέστρεψε δυναμικά στην λειτουργική κερδοφορία – μετά από 2 χρόνια – με το ενοποιημένο EBIDTA να διαμορφώνεται στο επίπεδο των €16 εκατ., έναντι ζημιών €3 εκατ. κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος. Τα ενοποιημένα μικτά κέρδη ανήλθαν σε €40 εκατ. από €18 εκατ. το 2022, ενισχυμένα κατά 122%, ενώ τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε €3 εκατ. από ζημιές €24 εκατ. το 2022.

Παράλληλα, ο Όμιλος πέτυχε νέο ιστορικό υψηλό στο ανεκτέλεστο των υπογεγραμμένων και των προς συμβασιοποίηση έργων, το οποίο σχεδόν τριπλασιάστηκε στα €4,9 δισ. (από €1,3 δισ. 2022), διασφαλίζοντας σημαντικό κατασκευαστικό έργο για το ορατό μέλλον. Η εξαγορά της Άκτωρ προσέθεσε ανεκτέλεστο ύψους €2,7 δισ. στο ήδη υφιστάμενο του Ομίλου Intrakat.

Κατά την χρήση 2023, ο Όμιλος Intrakat πέτυχε να βελτιώσει σημαντικά τόσο την κεφαλαιακή του διάρθρωση όσο και την ρευστότητά του. Ειδικότερα, τα ενοποιημένα ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε €162 εκατ. από €60 εκατ. το 2022, ενισχυμένα κατά 168%, ενώ ταυτόχρονα ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου μειώθηκε κατά 3,4% στα €123 εκατ.

Μεγάλη αύξηση κατά €100 εκατ. περίπου κατέγραψαν τα ταμειακά διαθέσιμα του Ομίλου, τα οποία ανήλθαν σε €125 εκατ. έναντι €25 εκατ. στις 31.12.2022, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ενισχύθηκαν εκτεταμένα και οι ενοποιημένες καθαρές λειτουργικές ταμειακές ροές, που ανήλθαν σε €77 εκατ. από €15 εκατ. το 2022. Οι εξαιρετικές οικονομικές επιδόσεις του Ομίλου απεικονίστηκαν στην κεφαλαιοποίηση της Intrakat, η οποία στις 19.04.2024 διαμορφώθηκε σε περίπου €815,5 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 210% σε σχέση με ένα χρόνο πριν (19.04.2023).

Χτίζοντας την Intrakat του αύριο

Με αφορμή την δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2023, ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat κ. Αλέξανδρος Εξάρχου δήλωσε: «Το 2023 ο Όμιλος Intrakat εδραιώθηκε ως ένας από τους κορυφαίους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ελλάδα. Ήταν ένα έτος που σηματοδότησε τη βελτίωση όλων των οικονομικών μας δεικτών και την διεύρυνση του αποτυπώματός μας στην αγορά. Η ολοκλήρωση της εξαγοράς και ενσωμάτωση της Άκτωρ, η οποία επιβεβαίωσε την άποψή μας ότι θα βελτίωνε έτι περαιτέρω την οικονομική μας θέση, μας δίνει το απαραίτητο μέγεθος και την κλίμακα που χρειαζόμαστε για να αναπτυχθούμε, έχοντας το βλέμμα στην περίοδο που θα ξεκινήσει μετά την λήξη των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και με ορίζοντα τις αρχές της επόμενης δεκαετίας».

Ο κ. Εξάρχου συνέχισε: «Επανατοποθετούμαστε στρατηγικά στη Ρουμανία, η οποία προσφέρει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης και διερευνούμε την αγορά της για να διευρύνουμε τα μεγέθη μας και να γίνουμε μεγαλύτεροι. Και στρεφόμαστε αποφασιστικά στις ΣΔΙΤ και τις παραχωρήσεις, έναν τομέα που υπόσχεται επαναλαμβανόμενα έσοδα σε βάθος πολλών ετών και ήδη συμμετέχουμε σε πάνω από 20 σχετικούς διαγωνισμούς. Ενώ η συμφωνία που υλοποιούμε με τον Όμιλο της ΔΕΗ για την από κοινού υλοποίηση επενδύσεων σε ΑΠΕ, μειώνει τον επιχειρηματικό κίνδυνο στο ευμετάβλητο πεδίο της ενέργειας και παράλληλα αυξάνει τις αναπτυξιακές προοπτικές μας. Αναλάβαμε τη διοίκηση της Intrakat πριν από λιγότερο από δύο έτη και πλέον βλέπουμε απτά αποτελέσματα από την υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδιασμού, που έχει ως στόχο την ισχυροποίηση του Ομίλου μας και στην ανάδειξή του σε έναν καταλύτη ανάπτυξης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ