Έσοδα που υπολογίζονται ότι θα ξεπεράσουν τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια σε βάθος 18ετίας αναμένεται να αποφέρει στην Κυπριακή Δημοκρατία η συμφωνία μεταξύ του κράτους και της κοινοπραξίας (Noble Energy, Shell, Delek Drilling) για το κοίτασμα «Αφροδίτη», όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, σήμερα μετά το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο υπουργός είπε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με του αδειούχους του κοιτάσματος «Αφροδίτη». Πρόσθεσε ότι σε αυτό το στάδιο οι διαπραγματεύσεις αφορούσαν την αλλαγή κάποιων όρων στο συμβόλαιο αναλογικού καταμερισμού, ενώ αυτή τη στιγμή οι δύο πλευρές συζητούν το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής.

«Αφού ολοκληρωθούν και παρουσιαστούν αυτά τα δύο έγγραφα στο Υπουργικό Συμβούλιο θα εκδοθεί μια άδεια εκμετάλλευσης για να μπορέσει το κοίτασμα «Αφροδίτη» να προχωρήσει στο σημείο της εκμετάλλευσης. Θεωρούμε ότι είναι μια καλή συμφωνία, υπό τις περιστάσεις, με τις εταιρείες, η οποία θα επιτρέψει και στην Κυπριακή Δημοκρατία να κερδίσει σημαντικά εμπορικά έσοδα τα οποία υπολογίζονται άνω των 9 δις δολαρίων στα 18 χρόνια ζωής του κοιτάσματος και μιλώ πάντοτε με τη μέση τιμή των 70 δολαρίων στο πετρέλαιο», σημείωσε ο υπουργός, κάνοντας λόγο για «πολύ σοβαρά έσοδα».

Η Κύπρος, είπε, θα γίνει παραγωγός φυσικού αερίου, ενώ σημείωσε ότι το αναθεωρημένο συμβόλαιο θα περιέχει πολύ αυστηρές ρήτρες σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των όσων έχουν συμφωνηθεί. «Και έχουν μπει και συγκεκριμένα ορόσημα, τα οποία οι εταιρείες θα πρέπει να σεβαστούν αλλιώς θα μπορούσε να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στο συμβόλαιο», συμπλήρωσε.

Ο κ. Λακκοτρύπης εξήγησε ότι τα έσοδα θα είναι κυμαινόμενα και θα εξαρτώνται από τη διεθνή τιμή του πετρελαίου, προσθέτοντας πως καθώς δεν μπορεί να προβλεφθεί η διεθνής τιμή του πετρελαίου, εξετάστηκαν τρία σενάρια: Ενα χαμηλό σενάριο των 60 δολαρίων το βαρέλι, ένα μεσαίο σενάριο των 70 δολαρίων, το οποίο θεωρείται και το επικρατέστερο, κι ένα ψηλό σενάριο των 80 δολαρίων.

Σε ό,τι αφορά τον καταμερισμό των εσόδων, οι όποιες θεωρητικές απώλειες θα προκύψουν στη διάρκεια των 18 ετών, οι οποίες θα είναι και περιορισμένες, θα υπερκαλυφθούν από την οικονομική δραστηριότητα που θα προκύψει από τις δαπάνες, αφού, όπως υπογράμμισε, πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο που θα έχει γίνει στην Κυπριακή Δημοκρατία, με υποδομές 7,9 δισ., και μέρος αυτής της οικονομικής δραστηριότητας θα περάσει στην τοπική οικονομία. «Έτσι θα έχει πολλαπλά οφέλη η συμφωνία, τόσο εμπορικά, άμεσα οφέλη από τα έσοδα, έμμεσα οφέλη από την οικονομική δραστηριότητα, αλλά και γεωπολιτικά οφέλη γιατί τσιμεντώνουμε τη σχέση μας και με την Αίγυπτο», σημείωσε ο Γιώργος Λακκοτρύπης.

Ανέφερε δε ότι με βάση το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής, που είναι τώρα υπό συζήτηση, οι πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν το 2024 – 25.

Ερωτηθείς κατά πόσον μέρος του κοιτάσματος «Αφροδίτη» θα μπορούσε να διοχετευθεί στην Κύπρο, ο υπουργός είπε ότι η προσπάθεια ήταν να εξαχθεί αν όχι όλο, το μεγαλύτερο μέρος του «Αφροδίτη», για να γίνει βιώσιμη και η εκμετάλλευσή του, δηλαδή η αξιοποίησή του και η ανάπτυξη των υποδομών. «Οι ποσότητες που χρειάζεται η Κύπρος είναι πάρα πολύ μικρές για να μπορέσει να αναπτυχθεί ένα κοίτασμα με τόσο μεγάλη δαπάνη μόνο για τις ποσότητες που θέλει η Κύπρος», είπε ο υπουργός, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο στο μέλλον, αφού παραχθεί το κοίτασμα και έχει δικαίωμα η Κυπριακή Δημοκρατία, να ζητήσει ένα μέρος εκείνου του φυσικού αερίου να της παρασχεθεί σε είδος, ενδεχομένως μέσω κάποιου αγωγού που να φτάνει στην Κύπρο. Τόνισε ωστόσο ότι «πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να κλείσει συμβόλαιο εξαγωγής οριστικά για να μπορέσει να αναπτυχθεί το κοίτασμα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here